Verkeer
Stuur appje
Zoek

Einde bestrijding ‘jeukrupsen’ in zicht: gemeente Enschede bouwt langzaam af

Eikenprocessierups in boom
Beeld: Leon de Man

De bestrijding van de Eikenprocessierups in Enschede gaat vandaag officieel van start en wellicht voor het laatst. De gemeente Enschede onderzoekt dit jaar of de aanpak langzaam afgebouwd kan worden. Dit betekent dat jaarlijks wordt bekeken of de ‘jeukrups’ last oplevert en of de natuurlijke vijanden van de rups effectief hun werk doen. De bestrijding gaat van twee ronden naar een ronde en waar het kan worden aaltjes in plaats van bacteriën ingezet.

De preventieve bestrijding, die vanavond begint, begint een week nadat de rupsen uit hun eitjes komen. De eerste eikenprocessierupsen zijn vorige week in Hengelo voor het eerst gezien. In Enschede vandaag. De rupsen hebben nog geen brandharen die voor overlast kunnen zorgen.

Kleine kanttekening is dat het weer roet in het eten kan gooien. “Als het te hard waait, kunnen we de toppen van bomen niet bereiken”, aldus een woordvoerder van de gemeente Enschede.

Aanpak eikenprocessierups

De gemeente Enschede besproeit dit jaar zo'n 10.000 eiken met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom gebeurt dit werk tussen zonsondergang en zonsopkomst, zodra de eitjes van de processierupsen uitkomen.

Eikenprocessierups bestrijding 1
Beeld: Leon de Man

Ongeveer 12.000 Enschedese eiken worden behandeld met bacteriën. De gemeente Enschede doet dit al een aantal jaren nadat vijf jaar geleden de jeukrups voor veel overlast zorgde.

icon_main_info_white_glyph

Bestrijdingskaart

Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een bestrijdingskaart. Daarop is op straatniveau te zien welke eiken een behandeling krijgen met welk biologisch bestrijdingsmiddel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.