Verkeer
Stuur appje
Zoek

Alex uit Hengelo maakt motortocht langs Nederlandse grens om stamceldonoren te werven: ‘Strijkje uit de wang kan een leven redden’

Stamceldonatie is van levensbelang voor mensen met bloedkanker, toch is het vinden van een stamcelmatch niet eenvoudig. Om meer stamceldonoren te werven, stapt Hengeloër Alex van Leeuwen samen met Marco van den Besselaar op de motor en leggen ze een tocht van ruim 2.450 kilometer af langs de grenzen van Nederland. De motortocht moet stamceldonatie letterlijk én figuurlijk op de kaart zetten. Ook wordt er geld opgehaald voor de stichting Matchis, die de stamceldonorendatabank beheert.

Alex van Leeuwen en Marco van den Besselaar rijden ruim 2.450 kilometer binnen zeven dagen. Elk op een gesponsorde motor. Een flinke tocht, maar Van Leeuwen is gemotiveerd om zoveel mogelijk aandacht te vragen en reuring te maken: “Stamceldonatie is echt van levensbelang voor heel veel mensen.”

Het wordt een lange motortocht: “We gaan over wegen die zo dicht mogelijk langs de grens liggen. Dus geen snelwegen of N-wegen. Het is allemaal buitengebied”, zegt de motorrijder. Langs de route zijn meerdere hotels en b&b's, die de motorrijders sponseren met een gratis overnachtingsplek.

icon_main_info_white_glyph

Behandeling

Bij de behandeling van bloedkanker en andere bloedziekten is een beenmergtransplantatie van levensbelang. Het beenmerg maakt bloedcellen aan. Bij deze ziekten werken de verschillende bloedcellen niet goed, waardoor het immuunsysteem wordt verzwakt. Stamceldonatie gaat via bloed of via een beenmergtransplantatie.

“Van veertig miljoen stamceldonoren wereldwijd was er maar één match voor mijn neefje”

Persoonlijk

Van Leeuwen is ook op een persoonlijke missie: zijn veertienjarige neefje heeft MDS/AML, een zeldzame vorm van bloedkanker. Hij heeft een beenmergtransplantatie gehad: “Het gaat inmiddels naar omstandigheden goed met hem”, zegt Van Leeuwen. Een stamceldonor heeft de jongen geholpen, maar de match was niet makkelijk gemaakt: “Van de veertig miljoen stamceldonoren wereldwijd, was er maar één match voor hem.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • FOTO 1 RIDE TO MATCH ROUTE DAG 3
    De route voert langs de grenzen van Nederland.
    Beeld: Ride for Match
  • FOTO 2 RIDE TO MATCH ROUTE DAG 5
    De route voert langs de grenzen van Nederland.
    Beeld: Ride for Match

'Meer bekendheid nodig'

Momenteel staan er in Nederland 413.424 mensen geregistreerd in de databank van Matchis. Dat er nu nog relatief weinig stamceldonoren in Nederland geregistreerd staan, heeft volgens de motorrijder vooral te maken met een stukje onbekendheid: “Voordat mijn neefje het nodig had, had ik ook nog nooit van Stichting Matchis gehoord en had ik er nooit bij stilgestaan hoe belangrijk dit was.”

Zelf is Van Leeuwen geen stamceldonor: “Helaas mag ik niet doneren. Mijn leeftijd werkt niet mee, want als je ouder dan 55 bent, mag je geen stamceldonor meer worden.” Via de toertocht hoopt hij echter toch zijn steentje bij te kunnen dragen.

Sociale motorrijder

Van Leeuwen omschrijft zichzelf als een sociale motorrijder. Hij rijdt regelmatig mee met goededoelentochten. Toen zijn neefje ziek werd, had hij eerst het idee om een dagtour op te zetten: “Maar dat was veel te kort van tevoren, dus die heb ik moeten cancellen.” Hij besloot het groter op te zetten. Er gingen maanden aan voorbereiding aan vooraf. Meerdere motorspeciaalzaken besloten de tocht te sponseren, waaronder een motorbedrijf, dat twee motoren twee weken lang beschikbaar te stelt.

Donaties

Motorrijders rijden graag in groepen en óók tijdens deze tocht hoopt Van Leeuwen dat zoveel mogelijk motorrijders meerijden. “Als we met een grote groep door Nederland rijden, dan valt het op." Motorrijders kunnen etappes met de tocht meerijden. Ze kunnen een meerijdkaart kopen voor 14 euro. Dit is een donatie voor Stichting Matchis.

Alex van Leeuwen en Marco van den Besselaar stappen op 26 mei bij het Twickelcollege in Delden op de motor en finishen een week later op zondag 1 juni rond 13.00 uur op dezelfde plek. Je kunt de actie steunen via de website.

Alex van Leeuwen c Ernst Bergboer
Alex van Leeuwen nodigt iedereen uit om mee te rijden: “Als we met een grote groep door Nederland rijden, dan valt het op."
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.