Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Glaskunstwerk Jan Schoenaker terug bij de bron: Museum De Pelgrim Oldenzaal

Het glaskunstwerk 'De adem van Jahweh die alles tot leven wekt' van de bekende kunstenaar Jan Schoenaker is na bijna 60 jaar terug in Oldenzaal. Schoenaker maakte het in 1965 als afscheidscadeau voor pastor Louis Kuijer van de Mariakerk in Zuid-Berghuizen bij diens vertrek naar Deventer. Emmie Kuijer-Van Velzen, partner van de in 2015 overleden Kuijer, bracht het kunstwerk terug ‘naar de bron’, zoals ze het zelf omschrijft.

Helemaal op z’n plek

Het kunstwerk, dat tegelijkertijd het scheppingsverhaal en de strijd tussen religie en wetenschap verbeeldt, hangt nu in museum De Pelgrim. En daar is het helemaal op z’n plek volgens directeur Nikki olde Monnikhof van de Oldenzaalse Musea. Omdat daar ook het verhaal van kerkelijke historie van Oldenzaal wordt verteld en Schoenaker veel glas-in-lood ramen maakte voor kerken in deze regio.

Bijzondere betekenis

Omdat het kunstwerk van Schoenaker niet terug kon naar de Mariakerk, die inmiddels aan de eredienst is onttrokken, werd gekozen voor museum De Pelgrim. Daar kan nu de hele Oldenzaalse gemeenschap er van genieten. Het kunstwerk had voor pastor Kuijer een bijzondere betekenis omdat hij in de jaren ’60 veel bezig was met wat hij de ‘strijd tussen religie en wetenschap’ noemde. Kuijer zocht naar verbinding op dat thema en sprak daar – onder het genot van een goed glas – ook veel over met zijn vriend Jan Schoenaker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.