Verkeer
Stuur appje
Zoek

Directeuren omstreden zorgbureau uit Hengelo draaien privé op voor schade van ruim miljoen

240404 zorgfraude pand GOOGLE
In dit Hengelose bedrijfspand waren drie omstreden zorgbureaus gehuisvest.
Beeld: Google streetview

De twee bestuurders van het failliete Hengelose Alera Zorg draaien op voor de financiële schade in het bankroet. Hoewel het totaalbedrag nog exact moet worden vastgesteld, is dat nu becijferd op zo'n 1,2 miljoen euro. Vooruitlopend hierop moeten beide bestuurders binnen een week alvast een voorschot van vier ton betalen.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd vonnis van de rechtbank in Almelo. Nadat Alera Zorg eind 2020 op de fles was gegaan, verklaarde een van de directeuren nog dat de coronacrisis het zorgbedrijf de das had omgedaan. Later bleek echter dat het thuiszorgbedrijf in de problemen was geraakt doordat drie zorgverzekeraars ruim 1 miljoen euro terugvorderden. Reden was dat de ingediende declaraties niet zouden deugen.

In zijn onderzoek stuitte curator Philippe Schol vervolgens nog op een aantal bijzondere details. Zo bleek Alera Zorg nauwe contacten te onderhouden met andere zorgaanbieders, die bepaald niet van onbesproken gedrag waren.

Privé aansprakelijk gesteld

Nadat curator Schol tot de conclusie was gekomen dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur besloot hij de twee bestuurders privé aansprakelijk te stellen voor het financieel tekort in het bankroet. Waarop hij de twee zorgdirecteuren de gelegenheid bood een schikking met hem te treffen.

Het duo wees echter aansprakelijkheid van de hand en bagatelliseerde de eigen rol binnen het thuiszorgbedrijf. De curator sleepte daarop directie voor de rechter in een civiele procedure.

“Ik verrichtte slechts wat administratief werk voor Alera Zorg”

Voor de rechter verklaarde de vrouwelijke bestuurder nog dat ze 'slechts wat administratief werk voor Alera Zorg verrichtte', maar de rechtbank oordeelt nu dat dat veel verder ging. Zo bezat ze een aanzienlijk deel van de aandelen en blijkt uit mailtjes dat ze zelfs deel uitmaakte van de Raad van Toezicht. Uit het vonnis blijkt dat de mannelijke bestuurder aanvankelijk zei dat hij 'slechts acht uurtjes in de week voor Alera werkte', maar dat hij uiteindelijk toegaf dat hij in de praktijk alle beslissingen nam.

Voorschot van vier ton

De rechtbank stelde de curator daarop deze week in het gelijk. Het duo moet binnen een week een voorschot van vier ton neertellen.

Curator Schol laat in een mondelinge toelichting weten dat de twee bestuurders nog in hoger beroep kunnen, maar 'dat het vonnis uitvoerbaar is bij voorraad'. Dit houdt in dat ze alvast moeten betalen, ongeacht of ze nog in hoger beroep gaan. Ook draaien ze op voor de proceskosten die ruim vier mille bedragen. Het exacte tekort in het faillissement moet nog worden vastgesteld, maar dat is door de curator voorlopig op circa 1,2 miljoen euro becijferd.

Coronasteun

Uit onderzoek door RTV Oost bleek eerder al dat Alera Zorg in aanloop naar het faillissement - net als een aantal andere omstreden zorgaanbieders - kans had gezien om coronasteun in de wacht te slepen. Voordat Alera Zorg op de fles ging, toucheerde het 40.869 euro en later nog eens 38.320 euro aan coronasteun. Het aanvragen van coronasteun was des te opmerkelijker, omdat deze regeling in principe niet was bedoeld voor zorgbedrijven.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.