Hengelo
Video

Gedichten op sokkels bieden troost in coronatijd

Woorden kunnen troost bieden, zeker in moeilijke tijden. Wie in Hengelo door de Wemenstraat loopt en ter hoogte van de Lambertuskerk op zij kijkt, krijgt een serie met bemoedigende teksten te zien. De 19 korte, poëtische teksten zijn onderdeel van het sokkelproject 'Achter de Basiliek' en betreffen een selectie uit 100 gedichten die eerder waren te bewonderen op de ‘Muur van veerkracht’, een initiatief van Kees Schafrat, eigenaar en directeur van Boekhandel Broekhuis.

Muur van veerkracht

In het voorjaar van 2020 kreeg het coronavirus de hele wereld in zijn greep. Daardoor veranderde het dagelijkse leven van velen. Om mensen een hart onder de riem te steken, kreeg Schafrat een idee. Hij projecteerde korte, poëtische teksten op een buitenmuur van zijn winkel in Enschede. De ondernemer nodigde diverse mensen uit Twente en de rest van Nederland uit om bijdrages te leveren. Zo ontstond de ‘Muur van veerkracht.’ Het project leverde na drie maanden al honderd korte gedichten op. Die zijn inmiddels gebundeld in een boekje.

'Achter de Basiliek literair'

“We zijn Kees Schafrat zeer erkentelijk voor zijn toestemming om een selectie van die teksten te mogen gebruiken voor het sokkelproject”, zegt organisator Jan Noltes van Stichting HeArtpool. “Het is een Twentse selectie geworden: 19 proeven van literaire veerkracht op evenzovele sokkels, geselecteerd door Lowie Gilissen en Anneke Bollen.”

Stichting HeArtpool

Sinds 2005 organiseert Stichting HeArtpool kunstprojecten op de sokkels in de perken Achter de Basiliek aan de Wemenstraat. In de zomermaanden betreft het beeldende kunst en in de wintermaanden is de kunst literair van aard.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.