Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese school De Kubus wint Overijsselse Verkeersquiz in Schouwburg Hengelo

240326 Verkeerskwis 36
De leerlingen van De Kubus waren door het dolle heen
Beeld: Provincie Overijssel

De Enschedese basisschool De Kubus heeft de finale van de Grote Overijsselse Verkeers quiz gewonnen. In een spannende eindstrijd in Schouwburg Hengelo waren de leerlingen van De Kubus maandagmiddag hun leeftijdsgenoten van basisschool 't Kampke uit Lattrop- Breklenkamp net te slim af.

Aan de finale deden tien scholen uit heel Overijssel mee. De Twentse kandidaten waren afkomstig uit Enschede, Hengelo, Denekamp, Tubbergen, Lattrop en Goor. In totaal ging het om 270 zesdegroepers. Ze werden aangemoedigd door hun leerkrachten, ouders en grootouders, die een plekje op de achterste rijen van de grote zaal hadden ingenomen.

Inhaalslag

De organisatie van de quiz, die al jaren wordt gehouden, is het afgelopen jaar overgegaan naar een ander bureau. Dat is de reden dat de finale die gisteren in Hengelo gehouden werd, jaargang '22/'23 betrof. Leerlingen die in dat schooljaar in groep 6 zaten, hadden zich eerder al via lokale voorrondes gekwalificeerd. Later dit voorjaar volgt er een finale voor finalisten van de huidige jaargang.

Henk Kroes van het Hengelose Buro TAB begrijpt de verwarring, maar zegt er zelf weinig aan te kunnen doen: "De Provincie Overijssel heeft mij dit jaar in de arm genomen, omdat er problemen waren met de oude organisator. We moeten nu even een inhaalslag maken, maar vanaf het nieuwe schooljaar moet alles weer normaal verlopen."

“Ik heb alleen maar vrolijke gezichten gezien. Zelfs bij de verliezers maakte de teleurstelling al snel plaats voor een lach.”

De deelnemers aan de finale moesten weliswaar een jaar wachten om te kunnen deelnemen aan die eindstrijd, maar volgens Kroes was de sfeer gistermiddag prima: "Ik heb alleen maar vrolijke gezichten gezien. Zelfs bij de verliezers maakte de teleurstelling al snel plaats voor een lach."

De deelnemers zaten op de voorste rijen en konden via buzzers antwoord geven op de gestelde vragen. In de tweede ronde kwamen er per school twee leerlingen op het podium zitten. Hun antwoorden werden telkens direct zichtbaar, wat de spanning verder verhoogde.

icon_main_info_white_glyph

Van quizzen tot dode hoeken

Buro TAB is het eenmansbedrijf van Hengeloër Henk Kroes. Hij is sociaal-pedagoog en begeleidt tal van projecten met vooral kinderen en jongeren. Op het gebied van verkeer zijn dat deze quizzen en projecten waarbij kinderen uitleg krijgen over de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens.

Steen en Zinkweg

De Hengelose verkeerswethouder Hanneke Steen verrichtte de opening van de finale en de Oldenzaalse verkeerswethouder Evelien Zinkweg reikte de prijzen uit. Janouk Kelderman, bekend van onder meer Het Klokhuis en Brainstorm, verzorgde de presentatie.

240326 Verkeerskwis 23
In de tweede ronde stonden de leerlingen op het podium, wat het nog net iets spannender maakte.
Beeld: Provincie Overijssel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.