Enschede
Video

Geen 11-11 om 11:11: ‘Het is moeilijk, maar we houden de feestneus op’

Op de elfde van de elfde, vanaf 11 over 11 is het carnavalsseizoen 2020 en 2021 officieel begonnen. Dit jaar helaas heel stilletjes. Geen prins of prinses, geen sessies en geen tochten. “Het is een moeilijk verhaal, maar we houden de feestneus op.”

Bob Stroeve is opgegroeid met carnaval. Maar zoiets heeft ook hij nog nooit meegemaakt, vertelt de vicevoorzitter van de Enschedese Karnavals Vereniging EKV: “Carnaval is normaal gesproken overal in het land en nu hoor je helemaal niks.” De hele dag zag hij mensen op televisie, Facebook of Instagram voorbijkomen die in de carnavalsstemming waren. “Profielfoto’s werden veranderd en mensen gingen met oude foto’s van de afgelopen jaren terug in de tijd”, vertelt Stroeve.

Beslissing

Zijn vereniging nam al in mei het besluit om dit jaar geen stadsprins te dragen. Normaal gesproken is dat de opdracht van de EKV. “Waarom niet? Omdat je die man niet kunt geven en bieden wat je normaal als prins krijgt. Het is alles of niets”, maakt de vicevoorzitter duidelijk.

De elfde van de elfde is bovendien de dag waarop de zittende prins aftreedt en de nieuwe prins begint. “Maar de regels zeggen: als er geen nieuwe hoogheid is, blijft de zittende hoogheid zitten”, legt Stroeve uit.

Optimisme

Maar Stroeve en zijn vereniging proberen optimistisch te blijven. “Financieel is het wel zwaar voor de vereniging. Dit jaar hebben we met de leden afgesproken dat ze de contributie gewoon betalen”, vertelt de carnavalsfanaat. Gelukkig ging hiermee iedereen akkoord. Toch blijft het moeilijk. Stroeve geeft aan dat de verenigingen grotendeels afhankelijk van de sponsoren zijn. Die zijn er dit jaar minder, omdat ook de bedrijven minder te besteden hebben. “40 tot 50 procent van je budget is op dit moment een aderlating. Volgend jaar moet je er voor zorgen dat je de sponsoren weer binnenkrijgt”, aldus Stroeve. “Maar we blijven optimistisch en houden de feestneus op. Carnaval is een familiefeest en het blijft gewoon een traditie.”

Bob Stroeve Ernst Bergboer
EKV-vicevoorzitter Bob Stroeve. © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.