Uitgedost als kip moet hij tijdens het Oldenzaals carnaval als een kip zonder kop tekeer zijn gegaan. Of eigenlijk meer als een dolle stier. Met zo'n 25 biertjes achter de kiezen kon Joost V. (22) zich niet eens meer herinneren hoe hij een agent had afgetuigd, waarbij hij volle bossen haar uit diens hoofd trok.
Zelf noemde Joost het naderhand "een zwart gat". Het levert een opmerkelijke strafzitting op deze middag in de rechtbank van Almelo. De publieke tribune puilt namelijk uit met agenten, van wie het merendeel in uniform. Om zo hun mishandelde collega een hart onder de riem te steken.
Joost V. wist dit voorjaar drommels goed dat hij een gebiedsverbod had voor de binnenstad van Oldenzaal. De reden: hij was eerder een portier te lijf gegaan en had geprobeerd een agent een kopstoot te geven.
Toen hij niettemin door agenten toch weer te midden van het carnavalsgewoel werd gespot, werd hij er dan ook uitgepikt. Vooral ook omdat de agenten hem kenden van eerdere incidenten in de horeca.
Bij het zien van een van de politiemannen flipte Joost. "Oh nee, niet jij weer!", riep hij, waarop hij de aanval opende. De agent kreeg meerdere vuistslagen vol in zijn gezicht en bij een poging Joost te overmeesteren, trok die meerdere plukken haar uit het hoofd van het slachtoffer. Het leverde volgens de agent "een intense pijn" op, waar hij wekenlang fysiek last van had.
En dat was nog los van de mentale dreun. Want het uitgaansgeweld hakte er bij de politieman stevig in. Zes weken lang kon hij niet werken.
Meerdere agenten waren die avond nodig om de relschopper te overmeesteren. Wat slechts met veel pijn en moeite lukte. Dit was uitgaansgeweld "van de buitencategorie", wordt het deze middag in de rechtbank betiteld.
Het contrast met de Joost zoals die vandaag in het verdachtenbankje kan haast niet groter. Een keurige beschaafde jongeman. Onberispelijk gekleed, de haren netjes gekamd. Zichtbaar bloednerveus. Met naast hem de gerenommeerde strafpleiter Jan Vlug.
De priemende ogen van al die agenten achter hem, maken hem er waarschijnlijk niet geruster op.
Hij erkent volmondig dat hij die avond vervelend deed en dronken was. Maar volgens de politierechter is dat wel wat zwak uitgedrukt: "Zo laveloos dat je niet eens meer weet wat er is gebeurd."
Uit het dossier doemt het beeld op van een jongeman die haast buiten zichzelf kan treden wanneer hij teveel heeft gedronken. En dat hij die avond in zijn kippenkostuum als een dolle stier tekeer moet zijn gegaan.
Gezien alle getuigenverklaringen en de foto's in het dossier neemt hij het aan voor de waarheid. Maar zelf herinnert hij er zich niets meer van. "Ik herken mezelf niet. Was die avond zwaar onder invloed."
Nadat hij tijdens de politieverhoren al een eerste keer zijn excuses heeft aangeboden, doet hij dat deze middag nog eens dunnetjes over. Voorafgaand aan de zitting al heeft hij het slachtoffer op de gang een hand gegeven. En tijdens de zitting richt hij het woord aan de agent: "Ik wil graag mijn oprechte excuses aanbieden." Die antwoordt prompt vanaf de andere kant van de rechtszaal: "Helemaal goed."
Maar daarmee is voor justitie de kous nog niet af. De openbare aanklager vindt dat V. behalve een werkstraf ook een stok achter de deur verdient: hij moet een voorwaardelijke celstraf krijgen. Juist omdat de Oldenzaler in 2023 ook al eens een geldboete heeft gehad voor geweld tegen de politie.
De politierechter spreekt in zijn vonnis klare taal: juist van hulpverleners, die klaarstaan om anderen te helpen, blijf je af. En dat dan ook nog eens uitgerekend tijdens een feest als carnaval, dat toch symbool staat voor gezelligheid? De politierechter kan er niet over uit: "Dat het dan zo moet aflopen, het is te gek voor woorden.
"De politierechter wrijft het er vervolgens nog even goed in bij Joost. Deze keer komt hij nog weg met een werkstraf, maar een volgende keer is de kans levensgroot dat de Oldenzaalse bezorger van een koeriersbedrijf voor wat langere tijd achter de tralies belandt. Hij krijgt een werkstraf van 120 uur en moet met de reclassering in gesprek over zijn alcoholprobleem. Bovendien moet hij regelmatig een urinetest ondergaan.
Tegen de Oldenzaler wordt bovendien de maximale proeftijd van drie jaar opgelegd. Gaat hij toch weer in de fout, dan wacht hem drie weken gevangenisstraf.
En de politierechter wijst Joost er nog eens fijntjes op dat hij voortaan in het uitgaansleven onder een vergrootglas ligt. Met een knik naar de publieke tribune vol agenten benadrukt hij dat die politiemannen en -vrouwen er als de kippen bij zullen zijn om te voorkomen dat de Oldenzaler nogmaals de boel op stelten zet: "Als je tijdens die proeftijd nog eens uit de bocht vliegt, kun je je borst natmaken."