Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose gemeenteraad schakelt even over naar het Twents: 'Daankensweerd, vuurzitter'

231109 raadzaal raadszaal gemeente hengelo FOTO GEMEENTE HENGELO
In de Hengelose gemeenteraadsvergadering werd woensdag tijdens het Vragenkwartier Twents gesproken.
Beeld: GEMEENTE HENGELO

Een gemeenteraadsvergadering helemaal in het Twents? Wie woensdag tijdens de Hengelose gemeenteraad online inschakelde tijdens het vragenkwartiertje hoorde burgemeester Sander Schelberg en wethouder Marie-José Luttikholt ineens plat praten in antwoord op mondelinge raadsvragen van Bernadette Morskieft over de streektaal.

Extra aandacht

Het in Beckum woonachtige CDA-raadslid vroeg in het Vragenkwartier aandacht voor het Nedersaksisch, waar het Twents ook onderdeel van uit maakt. Maart is landelijk de dialectmaand, de maand waarin de streektaal en streekcultuur extra aandacht krijgt. Morskieft wilde onder meer weten van het college van B & W of er vanuit de gemeente extra aandacht voor is en of er een programma is om de Twentse spraak te stimuleren.

Geen potje

Wethouder Marie-José Luttikholt moest eerlijk bekennen dat de gemeente niet expliciet iets doet voor de streektaal. In het Twents zei ze (vrij vertaald): "Het is geen onderdeel van het collegeprogramma en er ligt ook geen opdracht van de raad. Dan kunnen we er ook niet zoveel mee."

Er is op dit moment geen potje in Hengelo voor initiatieven op het gebied van het Nedersaksisch, maar de wethouder zei tegen de raad dat als die vindt dat er iets moet gebeuren het aan de raad zelf is om geld beschikbaar te stellen. "Zo werkt dat nu eenmaal."

Luister hieronder naar een fragment uit de gemeenteraadsvergadering van woensdag 20 maart (bron: Gemeente Hengelo)

Audiofragment
Raadslid Bernadette Morskieft stelt vragen over het Nedersaksisch

Streektaalambassadeurs

Luttikholt wees onder meer wel naar RTV Oost en 1Twente, die hun programma's aandacht besteden aan streektaal, zoals de wekelijkse rubriek Twents Kwartearken bij 1Twente. Ze wees ook op de Tweta's, ofwel het project rond de streektaalambassadeurs van de streekomroep.

Die Tweta's moeten een vaste waarde in elke gemeente worden, dus ook in Hengelo, vergelijkbaar met stadsdichters en nachtburgemeesters. Het Tweta-project moet ervoor zorgen dat de taal en cultuur beter zichtbaar wordt en dat er meer Nedersaksisch wordt gesproken.”

Vergaderen in een officiële taal

Overigens gaat de Hengelose raad zelf niet in het Twents vergaderen. "Dat moet in een officiële taal, maar volgens artikel 2.6 uit de Wet Algemeen Bestuurrecht, is er in sommige gevallen ruimte om het anders te doen. Dat hebben we in dit geval dus gedaan", zegt Luttikholt, met een schuin oog richting vragensteller Morskieft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.