Verkeer
Stuur appje
Zoek

IJzeren ooievaar maakt zachte landing op historische grond in Hengelo

Zeker vijftig genodigden hebben zich donderdagmiddag tegen vier uur verzameld bij de ingang van Broedplaats Oogst aan de Laan Hart van Zuid in Hengelo. Ze kijken tegen een waterig zonnetje in naar een vier meter hoge ooievaar van cortenstaal, gemaakt door kunstenaar Huub Mikx. Wat de doosjes met gekleurde eieren naast het nest van de ooievaar doen, is dan nog even de vraag.

Huub Mikx vertelt het met een brede lach: "Ik wilde de ooievaar onder een doek verstoppen en dat doek dan op klassieke wijze laten wegtrekken door Jeannette Kok en wethouder Marie-José Luttikholt, maar dat werd technisch heel lastig. Toen kwam ik op het idee van deze eieren. Die je overigens gekleurd en wel op de markt kunt kopen. De dames mogen die eieren straks uitdelen aan de aanwezigen. Zie dat maar als openingshandeling."

“Roel Kok is van onschatbare waarde geweest voor het slagen van deze missie”

Jeannette Kok is de vrouw van de vorig jaar overleden Roel Kok. Hij is de geestelijk vader van het idee om langs de Laan Hart van Zuid kunstwerken te plaatsen die verwijzen naar het roemruchte verleden van dit gebied. In 2018, ter viering van de 150ste verjaardag van de machinefabriek Stork, werden werken van drie verschillende makers tentoongesteld achter de Lambertusbasiliek. Daaronder was ook de ooievaar van Huub Mikx. Kok was bestuurslid van de Stichting Storkiaan, die destijds is opgericht om Stork, waarvan inmiddels steeds meer divisies de metaalstad verlaten hebben, voor Hengelo levend te houden.

Illegaal

Huub Mikx, die zelf aan de C.T. Storkstraat in Tuindorp 't Lansink woont, vindt het een goede zaak dat mensen zich sterk maken voor dat doel: "Ik vind het jammer dat steeds minder mensen weten wat voor bedrijf Stork was. Als Hengeloër moet je toch weten waar je vandaan komt? Stork heeft zoveel voor de stad en haar inwoners betekend."

Als jongeman werkte hij na de LTS nog enige tijd bij het bedrijf om later via de AKI tot edelsmid en kunstenaar omgeschoold te worden. Hij is een warm pleitbezorger van kunst in de openbare ruimte: "Nadat de ooievaar in 2018 weg moest uit de binnenstad heeft ie nog een hele tijd bij de Tuindorpvijver gestaan. Dat was feitelijk illegaal: de mensen van het bad vonden het prima, maar er was geen vergunning voor." Mikx vindt echter dat z'n werk gezien moet worden: "Daarom is het ook zo prachtig dat de ooievaar nu z'n plek langs de Laan Hart van Zuid krijgt."

230614 BROEDPLAATS OOGST FOTO Goedisdoenfestival
Lees ook
Tien door Stork geïnspireerde kunstwerken krijgen plek langs Laan Hart van Zuid

Luid applaus

De kunstwerken uit 2018 krijgen dit jaar een definitieve plek langs de Laan Hart van Zuid. De ooievaar van Mikx is de eerste, de rest volgt na de zomer.

In een speech vol mooie metaforen beschrijft Storkiaan-voorzitter Marco Krijnsen de weg die de ooievaar heeft afgelegd om uiteindelijk hier 'zijn zachte landing te maken'. Als hij daarbij ook Roel Kok memoreert en zegt dat 'Roel van onschatbare waarde is geweest voor het slagen van deze missie' klinkt er een luid applaus. Daarna gaan de handen op elkaar voor de gemeente Hengelo en Lokaal Fonds Hengelo, die het geld op tafel hebben gelegd om de werken aan te kunnen kopen en vervolgens te kunnen plaatsen.

'Beelden maken stad mooier'

Voordat wethouder Marie-José Luttikholt samen met Jeannette Kok de gekleurde eieren uitdeelt, laat ze de aanwezigen weten dat 'beelden in de openbare ruimte een stad mooier maken'. "Daarom ben ik heel blij dat ik nu samen met Jeannette deze bijzondere openingshandeling mag verrichten."

 • 240222 ooievaar laan hart van zuid FRANKLIN
  Jeannette Kok deelde eieren uit aan de genodigden bij de ingang van Broedplaats Oogst langs de Laan Hart van Zuid.
  Beeld: 1twente / franklin veldhuis
 • 240222 ooievaar jeannette kok 2 FRANKLIN
  Jeannette Kok deelde eieren uit aan de genodigden bij de ingang van Broedplaats Oogst langs de Laan Hart van Zuid.
  Beeld: 1twente / franklin veldhuis
 • 240222 ooievaar jeannette kok FRANKLIN
  Jeannette Kok deelde eieren uit aan de genodigden bij de ingang van Broedplaats Oogst langs de Laan Hart van Zuid.
  Beeld: 1twente / franklin veldhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.