Enschede
Video

"Pak de menstruatiearmoede aan", zegt raadslid Enes Sariakçe

Menstruatiearmoede, stadspas en gratis mondkapjes. Gemeenteraadslid Enes Sariakçevan DENK stelde in de gemeenteraadsvergadering voor om aanvullende maatregelen te nemen voor Enschedeërs die het moeilijk vinden de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Hij diende daarvoor een motie in.

De moeite waard

Die zal waarschijnlijk vanavond niet worden aangenomen, omdat wethouder Arjan Kampman niet met de redenering van het raadslid meegaat. En toch zegt Sariakçe dat menstruatie-armoede de moeite waard is om aan te pakken. Het is niet bekend hoeveel Enschedese vrouwen daarmee te maken hebben.

Menstruatietaboe

“Landelijk gaat het om 1 op de 9 vrouwen die niet in staat zijn voldoende menstruatieproducten te kopen. Die gebruiken geen tampons of laten die langer zitten, gebruiken een sok. Dat staat in het onderzoek. Een overwegend mannelijk College van Burgemeester en Wethouders zal dit niet begrijpen. Ik maak me er wel druk om. We moeten het menstruatietaboe doorbreken. Voor die groep moeten die producten gratis worden.”

Stadspas

Het raadslid van DENK vraagt het stadsbestuur ook om een stadspas beschikbaar te stellen waarmee kortingen op allerlei producten verkregen kan worden. Eerder had Enschede zo’n pas maar die werd afgeschaft, omdat Enschedeërs zich zouden schamen de pas te gebruiken.

“Waarom werkt het hier niet? In Amsterdam en Utrecht loopt het als een tierelier. Met de pas krijg je in Utrecht gratis mondkapjes. Met of zonder pas vindt het raadslid dat minima ook gratis mondkapjes moeten krijgen. “Het is geen luxeproduct. Je hebt ze gewoon nodig.”

Wethouder Kampman wees Sariakçe erop dat de Voedselbank er duizenden heeft liggen en dat ook de provincie budget ter beschikking stelt voor het gratis aanbieden van mondkapjes aan minima.

“Ga ze dan verspreiden en ga op pad om het geld bij de provincie te halen”, stelt het Denk-raadslid. Volgens hem gaat dat ook gebeuren.

Sariakçe hoopt dat hij samen met Kampman tot oplossingen komt. “We gaan kijken wat haalbaar in Enschede is. Voor zowel de stadspas als de menstruatie-armoede.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.