Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lukt het nu wél om Enschede jongeren bij politiek te betrekken? #JONG053praatmee bestaat een jaar en wil verder

Wat leeft er onder jongeren en hoe kan je ze meer betrekken? Het is een onderwerp dat menig lokaal bestuurder of ambtenaar hoofdpijn heeft bezorgd. Ook in Enschede. #JONG053praatmee is al een jaar onderzoek aan het doen naar dit vraagstuk.

Het initiatief ontstond toen het College van B en W zich bedacht dat zij meer aandacht zouden moeten besteden aan jongerenparticipatie. Maar waarom begin je als je niet eens weet hoe je de jeugd bij de lokale politiek moet betrekken? Zon ontstond #JONG053praatmee. Inmiddels is het een projectteam dat uit twaalf leden bestaat.

De top drie

Het onderzoek heeft twee belangrijke uitkomsten. Ten eerste is het noodzakelijk dat de gemeente zelf actie onderneemt. “De gemeente moet een gezicht aan participatie geven. De jongeren moeten iemand hebben om naartoe te gaan. Maar de ambtenaren moeten zelf ook naar de doelgroep toe gaan", vertelt Anas Kjidaâ, deelnemer van het #JONG053praatmee.

Het tweede dat ontdekt is, zijn de thema's die relevant zijn. Er kon gekozen worden uit thema's in het coalitieakkoord “Uiteindelijk hebben we een top drie gemaakt. Veiligheid binnen de stad, armoede en gelijke kansen en sport en ontspannen zijn voor de jongeren belangrijke onderwerpen", vertelt Assiatou Diallo, deelneemster van het projectteam.

Verschillende fases

Tot nu toe is er vooral aandacht besteed aan wat er zoal onder jongeren leeft. “Tijdens de eerste fase hebben we een nulmeting gedaan. We zijn bij 29 scholen langs geweest en we hebben evenementen georganiseerd om te kijken of jongeren mee willen praten. Het bleek dat ze dat wilde en ook kunnen. Daarna zochten we uit welke thema's belangrijk zijn", vertelt Anas. “Toen kwamen de experimenten. We gingen uitzoeken op welke manier participatie moest worden vormgegeven.”

“We hebben het gevoel dat de gemeente bewuster is geworden.”

Terugkoppeling

Het delen van deze bevindingen gebeurde tijdens een evenement. “Het was echt een hele gave ervaring. Er waren enorm veel mensen, en het waren meer dan de vorige keer. Al die aanwezigen reageerden positief", vertelt Anas. Tijdens die bijeenkomst is er nogmaals benadrukt hoe essentieel jongerenparticipatie is en wat er moet gebeuren. “We hebben het gevoel dat de gemeente bewuster is geworden. Ze lieten zien dat het ze aan het hart gaat.”

Gedurende de dag waren ook jongeren aanwezig om hun stem te laten horen. “We hebben verschillende workshops gehad om de creatieve denkkracht van jongeren in te zetten. Deze gingen over allerlei thema's om te laten zien dat ze ideeën hebben.

Verjaardag

Bij de uitkomsten van het onderzoek blijft het niet. #JONG053praat mee wil dat er echt wat gebeurt met de bevindingen. “We willen graag structureel in de organisatie bezig gaan en voor verandering zorgen. We moeten eerst nog wachten tot het budget voor 2025 vastgesteld wordt. Dus we zijn voorlopig nog in afwachting van de gemeente", legt Anas uit. Het projectteam is dus nog niet klaar voorlopig. “We hebben net ons één jarig bestaan gevierd, maar dit is voor ons nog geen eindstation. Wij willen heel graag verder gaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.