Verkeer
Stuur appje
Zoek

Minder evenementen en einde aan vuurwerk: eigenaar moet wensen op oude Vliegbasis Twenthe flink bijstellen

Nu er op korte termijn geen oplossing lijkt te komen voor de stikstofproblematiek, staat de ontwikkeling van de voormalige Vliegbasis Twenthe tot een volwaardig evenemententerrein stil. De Raad van State heeft daar in ieder geval tot twee keer toe een stokje voor gestoken. Toch wil het college van Enschede de eigenaar toestemming geven om het terrein voor evenementen in te zetten. En wel via een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan. Omwonenden zijn niet blij, maar volgens de ondernemer zelf is het belangrijk om tot een minimale exploitatie te kunnen komen.

Ongeveer tien jaar geleden kocht ondernemer Jan van Eck de voormalige vliegbasis met als doel om er een evenemententerrein van te maken. Voor het gedeelte rond de zogeheten Hangar 11, waar bijvoorbeeld theaterspektakel Hanna van Hendrik werd gedraaid, is dat ook gelukt. Maar door de plannen voor de voormalige taxibaan en omliggende bunkers, ook wel De Strip genoemd, is al twee keer een streep gezet door de hoogste bestuursrechter. De stikstofdepositie op omliggende Natura 2000-gebieden (het Lonnekermeer) was volgens de rechter niet voldoende onderbouwd.

Blijven meewerken

De hoop op een snelle oplossing voor de stikstofproblematiek is wel een beetje vervlogen, liet wethouder Jeroen Diepemaat dinsdag in een vergadering van stadsdeelcommissie Noord doorschemeren. Die bal ligt in ieder geval bij de landelijke politiek. Maar de ondernemer, die onder de vlag Vliegveld Twente Evenementenlocatie (VTE) opereert, heeft het terrein ooit gekocht met de intentie om er evenementen te houden. En daar wil de gemeente wel aan blijven meewerken.

Ook de afgelopen jaren hadden er gewoon evenementen plaats op De Strip. Zoals technofestival Onder de Radar of het Grootste Terras van Nederland. De Raad van State heeft geoordeeld dat al deze evenementen niet als afzonderlijk mogen worden gezien, maar gezamenlijk vergund moeten worden. En dus ook in z'n totaal op eventuele gevolgen voor kwetsbare natuur beoordeeld moeten worden.

Omwonenden niet blij

Dat gaat nu dus gebeuren. Via een zogeheten projectafwijkingsbesluit, dat toestemming geeft om voor een bepaalde periode van het bestemmingsplan af te wijken. Dit traject gaat ongeveer een half jaar duren. Er moet namelijk wel een plan worden ingediend, inclusief milieutoetsen. De intentie van het college van B&W is om aan de plannen mee te werken. En dat is tegen het zere been van belangenorganisaties voor omwonenden en landschap, zoals Stichting Lonnekerberg (StiL), Stichting Lonneker Land en de Dassenwerkgroep Twente.

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
Lees ook
Uitbreiding van evenemententerrein Vliegbasis Twenthe sneuvelt weer bij rechter: kunnen festivals doorgaan?

In de stadsdeelvergadering vroegen zij de lokale politiek via een inspraak om het heft in handen te nemen en plannen te ontwikkelen waarbij het gebied vooral wordt teruggegeven aan de natuur, met activiteiten die daarbij passen. En volgens de insprekers zijn dat in ieder geval geen festivals die veel lawaai maken en die beschermde dieren zoals dassen afschrikken. En voor wat de stikstofdepositie betreft is de Raad van State volgens hen duidelijk geweest: het kan niet. "Maar ze gaan gewoon vedan", aldus Geertjan Takkenkamp van StiL.

Kijken wat wél kan

Over dat 'gewoon vedan gaan' zijn de meningen verdeeld. Volgens wethouder Diepemaat is daar helemaal geen sprake van. Ook nu zal via de zogeheten stikstofcalculator moeten worden aangetoond dat er geen sprake is van toename van depositie op omliggende natuurgebieden. En dat betekent dat de plannen zoals ze in het bestemmingsplan voorlagen - met maximaal 500.000 bezoekers per jaar, autoshows en twaalf grootschalige evenementen - niet kunnen.

icon_main_info_white_glyph

Militaire functie

Met de uitspraak van de Raad van State valt het terrein van de voormalige Vliegbasis Twenthe weer terug op het laatst geldende bestemmingsplan uit 1996: een militaire functie dus. In theorie kan Defensie - dat in het hele land op zoek is naar ruimte - er dus weer gebruik van maken. Maar dat is de theorie. In de praktijk valt de startbaan van het naastgelegen Twente Airport onder een nieuw (en ander) bestemmingsplan, namelijk dat van Technology Base Twente. Daarin is het opstijgen en landen van straaljagers bijvoorbeeld onmogelijk.

Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie is druk bezig met een plan voor een minimale exploitatie en om werkgelegenheid te behouden. Directeur Marten Foppen laat al doorschemeren dat het gaat om flink minder hoge bezoekersaantallen, minder evenementen en dat ook het gebruik van vuurwerk bij evenementen wordt geschrapt. "Wij zijn gekomen om te ondernemen en mooie evenementen te organiseren. Dan gaan we niet bij de pakken neerzitten, maar kijken naar wat er wél kan."

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
De Strip
Beeld: GoogleMaps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.