Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal kijkt scherp naar subsidies in sociaal domein

Subsidies Sociaal Domein
In het pand Willemien zijn verschillende instellingen binnen het sociaal domein, zoals welzijnsinstelling Impuls, ondergebracht.
Beeld: rtv not

In Oldenzaal gaat het subsidiebeleid in het sociaal domein op de schop om te kijken of de middelen nog op de goede manier worden ingezet. De gemeente geeft ruim 4,6 miljoen euro uit aan subsidies binnen het sociaal domein. Volgens verantwoordelijk wethouder Rob Christenhusz gaat het hier niet om een bezuiniging. “De vraag is: doen we nog de goede dingen die we met elkaar moeten doen?”

‘Scherp blijven kijken’

De wethouder benadrukt het belang van deze aanpassingen: “We moeten scherp blijven kijken naar de behoeften van de Oldenzaalse samenleving. Met het vernieuwde subsidiebeleid kunnen we inspelen op basisvoorzieningen van groot maatschappelijk belang en ruimte bieden aan vernieuwende activiteiten die hierop aansluiten. Dit stelt ons in staat ons nog sterker te richten op het bereiken van een krachtige samenleving, waarin inwoners zich veilig voelen, gezond en zelfredzaam zijn en met elkaar verbonden zijn.”

‘Klein stukje bijsturen’

De financiële effecten van dit beleidsplan mogen dan in ambtelijk jargon ‘in totaliteit budgetneutraal’ zijn, voor een individuele aanvrager kunnen de wijzigingen wel degelijk invloed hebben op toekomstige subsidieaanvragen. Of, zoals wethouder Christenhusz het omschrijft: ”Mogelijk gaan we een klein stukje bijsturen in de middelen op onze basisvoorzieningen, zodat we geld kunnen herschikken naar de nieuwe subsidieregeling toe. Het kan dus zijn, dat de een iets minder krijgt en een ander iets meer.”

Kansen nieuwe aanvragers

Doordat in het nieuwe subsidiebeleid het automatisme van de toekenningen verdwijnt, is het nodig om nog beter te kijken naar de werkelijke vragen van inwoners. Verder wordt het makkelijker voor nieuwe aanvragers om een plek te krijgen tussen de bestaande aanvragers. De nieuwe aanpak van subsidieverdeling moet ook voor meer transparantie zorgen tussen subsidiegever en –ontvanger.

Meer gestroomlijnde aanpak

Het nieuwe subsidiebeleid legt meer nadruk op de maatschappelijke effecten zelfredzaamheid, verbondenheid, veiligheid en gezondheid. Een natuurlijke samenhang tussen diensten van de verschillende subsidievragers zal inwoners effectiever en beter helpen. Intensievere samenwerking met strategische partners resulteert in duurzame relaties en een meer gestroomlijnde aanpak. De gemeente maakt bovendien meer gebruik van data gestuurd beleid om samenwerking te bevorderen en het gesprek aan te gaan over de impact van de interventies.

Belanghebbenden nauw betrokken

Omdat het om een ingrijpende beleidswijziging gaat, worden belanghebbenden in het sociale domein nauw betrokken bij het bestuurlijke en politieke proces. Zo informeerde de gemeente begin 2023 al alle huidige aanvragers dat het subsidiebeleid gaat wijzigen. Dit jaar wordt uitgebreide voorlichting georganiseerd, zodat alle belanghebbenden ruim op tijd op de hoogte zijn van de veranderingen en tijdig volgens het nieuwe subsidiebeleid kunnen aanvragen. De wijzigingen zijn na definitieve vaststelling door het college voor het eerst van toepassing op subsidieaanvragen die in de tweede helft van 2025 worden ingediend en betrekking hebben op 2026. Maandagavond 4 maart wordt het voorstel besproken in het politiek forum, waarna het subsidiebeleid na besluitvorming in de gemeenteraad definitief wordt vastgesteld door het college.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.