Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedupeerden cryptodebacle vragen faillissement voor omstreden bitcoinhandelaar aan

Een cryptohandelaar uit Hengelo raakte van een groep van driehonderd beleggers miljoenen euro's kwijt.
Beeld: Illustratie gemaakt met AI

Een van de gedupeerden in het spraakmakende cryptodrama heeft het faillissement voor de omstreden bitcoinhandelaar uit Hengelo aangevraagd. In deze affaire is een groep van driehonderd beleggers voor miljoenen euro's het schip in gegaan. Via een faillissementsverklaring hoopt de betrokken gedupeerde vooral meer inzicht te krijgen waar het in deze zaak precies is misgegaan.

Spil in het beleggingsdebacle is een 23-jarige cryptohandelaar uit Hengelo. Een rechtenstudent en getalenteerd voetballer, die aanvankelijk met groot succes voor zichzelf belegde, waarna hij dit ook ging doen voor familie, vrienden en vele tientallen collega-voetballers uit Twente. Maar na circa twee jaar ging het faliekant mis en ging al het belegde kapitaal op de cryptomarkt in rook op.

'Verzonnen claim'

De betrokken gedupeerde had begin dit jaar ook geprobeerd om de cryptohandelaar failliet te laten verklaren. Dat verzoek werd door de rechtbank echter van de hand gewezen. De cryptohandelaar zelf verdedigde zich tijdens die procedure met het argument dat de claim van degene die het bankroet had aangevraagd, zou zijn 'gefingeerd', ofwel verzonnen.

De gedupeerde, die in deze gerechtelijke procedure optrekt met een aantal andere financiële slachtoffers, liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank. De raadkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden boog zich vanochtend over de aanvraag. Dat gebeurde tijdens een procedure die achter gesloten deuren plaatshad. De aanvrager zelf moest wegens ziekte verstek laten gaan, maar liet zich door zijn advocaat vertegenwoordigen

Hoop gevestigd op curator

De gedupeerde hoopt - door het cryptobedrijfje van de handelaar failliet te laten verklaren - antwoorden te krijgen op tal van vragen. Daarbij gaat het onder meer om de vraag wat er exact is misgegaan en of de miljoenen euro's daadwerkelijk zijn verdwenen. Gedupeerden hebben hun hoop vooral gevestigd op een eventuele curator die in het geval van een bankroet wordt aangesteld. Curatoren hebben meer juridische mogelijkheden om onderzoek te doen naar de financiële handel en wandel van een onderneming. Het gerechtshof doet 11 maart uitspraak.

Inmiddels heeft de betrokken cryptohandelaar uitgebreid zijn spijt betuigd. Behalve dat hij uitvoerige excuses aanbood, maakte hij ook duidelijk dat al het belegde geld is verdwenen. Tot op de laatste cent. De spijtbetuiging viel bij de gedupeerden overigens bepaald niet in goede aarde. Sterker, het bleek afgaande op de furieuze reacties eerder olie op het vuur.

Speciale stichting oprichten

Los van de faillissementsaanvraag hebben meerdere gedupeerden laten weten een speciale stichting op te willen richten, waarmee ze collectief ten strijde willen trekken. Dit gebeurt dan onder leiding van het advocatenkantoor Damsté.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.