Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

De Bond in Oldenzaal staat in dialectmaand maart bol van de streektaal

Dialectmaand in De Bond Twente Plat
Twente Plat
Beeld: De Bond

In dialectmaand maart pakt stadstheater De Bond in Oldenzaal flink uit met een groot aanbod van theatervoorstellingen in de streektaal. Een programmering met onder anderen Daniël Lohues en André Manuel tot Twente Plat en een ‘ouderwetse’ plattelandskomedie van toneelvereniging De Rommelpot uit Losser laat zien dat de streektaal springlevend is en het aanbod heel divers.

Daniël Lohues

De Drentse bard Daniël Lohues is inmiddels kind aan huis in De Bond. Op woensdag 6 maart staat hij met zijn unieke verhalen en tijdloze liederen in het Oldenzaalse stadstheater. Hij brengt nieuwe songs, lievelingsnummers uit de succesvolle Allennig-serie en van de prachtige platen daarvoor en daarna. Hij begeleidt zichzelf op de vleugel of op de gitaar, of op een banjo of een mandoline.

André Manuel

Door het volstrekt eigen idioom van de Diepenheimse cabaretier André Manuel krijgt ook de streektaal een extra dimensie. In zijn nieuwe (18 de !) programma ‘De Zieke Geest’, waarmee hij op donderdag 7 maart Oldenzaal onveilig maakt, deelt Manuel op onnavolgbare wijze een aantal levensvragen met zijn publiek. Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs?

Dialectmaand in De Bond André Manuel
André Manuel
Beeld: De Bond

Gewoon aans

Een dag later, op vrijdag 8 maart, verzorgt het gezelschap Gewoon Aans met het programma ‘Anpassen’ een avondvullende, sprankelende show vol dans, zang en sketches in de streektaal. De zes spelers nemen op ludieke wijze alledaagse belevenissen op de hak. De vraag is, moeten we vasthouden aan oude gewoontes en tradities, of is een spoedcursus ‘aanpassen’ vereist?

Twente Plat

Voor het gezelschap Twente Plat is het vasthouden aan tradities al jaren een vanzelfsprekendheid. Dit oer-Twentse cabaretgezelschap komt elk seizoen met een gloednieuw programma vol oude vertrouwde Twentse humor. Op vrijdag 22 maart zullen in stadstheater De Bond dan ook alle bekende personages weer ten tonele gevoerd. Hendurk & Geessie is het boerenechtpaar dat op smeuïge wijze vertelt over de bijzondere figuren uit hun dorp. Mans is de jonge cabaretier die zijn avonturen voornamelijk beleeft in ‘het Haagse’, waar hij als beveiliger van Mark Rutte in de weer is. Aaltje & Trijntje zijn ook weer van de partij, twee al wat oudere hartsvriendinnen die heel wat te stellen hebben met hun mannen en hun kleinkinderen. Alle vier de leden van Twente Plat brengen een aantal dialectnummers, waarbij zij zichzelf begeleiden op een diversiteit aan instrumenten.

Muze Kwartet

Het Muze Kwartet brengt op dinsdag 26 maart een gevarieerd programma in De Bond met verhalen, liedjes en gedichten in de streektaal. Maya Plas vertelt twee verhalen in dialect. Een Middeleeuws volkssprookje over een vondeling die in huis wordt genomen door kinderloos boerenechtpaar en ‘Het geheim van Oldenzaal’, waarin wordt onthuld hoe twee broers van eenvoudige komaf een belangrijke bijdrage leveren om de Spaanse bezetter te verjagen. Niek van den Raad vertelt een Paasverhaal over verloren moed en opstanding, dat zich in Bentheim, Oldenzaal en omgeving afspeelt. Edith Leusenkamp en Deirdre Rautenbach musiceren en zingen Twentse en andere liederen die passen bij de sfeer van de voorstelling. Ook stadsdichter Geert Christenhusz maakt zijn opwachting.

De Rommelpot

Toneelvereniging De Rommelpot uit Losser staat maar liefst drie avonden in het Oldenzaalse stadstheater met de onvervalste plattelandskomedie ‘Proonk of pröttel’. Niet in dialectmaand maart, maar op 10, 11 en 12 mei. In dit stuk staat de boerenfamilie Takkenkaamp centraal, die vecht voor het voortbestaan van het familiebedrijf. Als op een avond de bekende presentatrice Nelleke op de Tocht van het tv-programma Proonk of Prullaria met haar manager Marita na een auto-ongeluk op de boerderij verzeild raken, zorgt dat voor de nodige hilarische verwikkelingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.