Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voorstel voor meer aandacht aan Nedersaksisch door Statenlid

Dinand Leferink is lid van de Staten van Overijssel voor de VVD. Volgens hem moet er meer aandacht aan Nedersaksisch en andere streektalen besteed worden. Daarom diende hij afgelopen juli een motie in om de Statenvergadering deze maand in het Nedersaksisch te houden.

Maart staat in het teken van de streektaal. Voor Dinand Leferink is het Nedersaksisch in de oostelijke Provincies een groot deel van cultuur en identiteit en moet daarom bewaard worden. “Het dialect leeft”, zegt Leferink.

Opening in het Nedersaksisch

Leferink begon de vergadering afgelopen woensdag met een toespraak in het Nedersaksisch. Hij kreeg een hoop positieve reacties, vertelde hij in 1Twente Vandaag. Vijftig procent van de Statenleden spreekt van huis uit Nedersaksisch. Toch kon iedereen de bijdragen in de streektaal verstaan, omdat die voorafgaand aan de vergadering in het Nederlands waren ingeleverd. Ook kijkers thuis konden meelezen.

“Er zou niets mis zijn met een keuzevak Nedersaksisch.”

Meer aandacht voor streektaal

Leferink ziet de Statenvergadering in het dialect als meer dan een ludieke actie. Een voorstel om de streektaal als een verplicht schoolvak in te voeren ligt er niet, maar “er zou niets mis zijn met een keuzevak Nedersaksisch”.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.