Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

'Menstruatiemateriaal en voedselpakketten beschikbaar in elke kern van gemeente Dinkelland'

Annette Zwiep
Annette Zwiep-Rosens
Beeld: Twente FM

Menstruatiemateriaal en voedselpakketten beschikbaar in elke kern van de gemeente Dinkelland. Dat is het streven van Lokaal Dinkelland. “We willen dat de gemeente haast maakt met het lokale armoedebeleid”, benadrukt raadslid Annette Zwiep-Rosens in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Lokaal Dinkelland dringt aan op de nota Armoede | Annette Zwiep
Ook in Dinkelland zijn er inwoners die te weinig financiële mogelijkheden hebben voor de minimaal noodzakelijke spullen. Lokaal Dinkelland wil dat er haast gemaakt wordt met de nota en dat er duidelijkheid komt over het minimabeleid.

Lokaal Dinkelland dringt er bij het college op aan om de Nota Armoede op korte termijn te laten verschijnen. “Armoede is een landelijk probleem, en ook een lokaal probleem. Met de Nota Armoede breng je in beeld wat er allemaal al is aan voorzieningen waar inwoners recht op hebben”, aldus Zwiep-Rosens. “De Nota brengt alles samen: waar je geld voor kunt krijgen, hoe de de regelingen bij de gemeente, welke organisaties zich bezig houden met armoede.”

“Mensen kunnen de weg niet vinden in het bos van alle regelingen”

Schaamte

De nota moet, wat Lokaal Dinkelland betreft, ook een hulpmiddel zijn voor de armoedecoördinator van de gemeente Dinkelland. “Om mensen goed te kunnen adviseren, ook wat de gemeentelijke regelingen betreft. Mensen kunnen de weg niet vinden in het bos van alle regelingen. Daarnaast is er ook de schaamte. Mensen vinden het vervelend om hulp te vragen: Wat zoln de buurn wa neet zegn.”

Tampons en maandverband

Lokaal Dinkelland wil onder andere dat er in alle kernen menstruatiemateriaal beschikbaar komt. “Meiden kunnen soms niet naar school, omdat ze geen tampons of maandverband hebben. Dan wordt er soms gebruik gemaakt van wcpapier en dergelijke. We willen graag dat menstruatiemateriaal beschikbaar gesteld wordt”, zegt Zwiep-Rosens.

Voorzieningen

“Lokaal Dinkelland heeft schriftelijk vragen gesteld aan de wethouder: hoe gaat hij hiermee om en wat gaat hij er aan doen? In Denekamp staat een menstruatiekast, maar onze gemeente is groter dan alleen Denekamp. Wij willen in alle kernen deze voorzieningen.”

Voedselbank

Hetzelfde geldt voor de voedselbank in Denekamp. “Inwoners uit andere kernen die gebruik mogen maken van deze voorziening hebben vaak geen auto. Lokaal Dinkelland wil dat alle inwoners die het nodig hebben ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de voedselbank. Ongeacht in welke kern men woont.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.