Verkeer
Stuur appje
Zoek

Behalve kilometer aan achterstand, ook nog lekkage in stadsarchief van Enschede: 'Dit speelt al jaren'

20240104 Archief dossiers Pixabay
Beeld: Pixabay

Als de Archiefwet in Enschede zou worden nageleefd, zou het vrijwel onmogelijk zijn: een lekkage in het stadsarchief. In de kelder van het gemeentehuis worden belangrijke (politieke) dossiers, historisch beeldmateriaal, oude bouwtekeningen en bevolkingsregisters bewaard. En die zijn nogal gevoelig voor een hoge luchtvochtigheid. Nu blijkt het er al lange tijd (afvoer)water te lekken in de archiefruimte. En hoewel het college zegt te werken aan een oplossing, blijkt dat nog niet zo eenvoudig.

Tijdens een rondleiding in het gemeentelijke archief werden raadsleden onlangs geattendeerd op de lekkage. "Dit speelt blijkbaar al jaren", aldus Bart Peeters Weem (GroenLinks) maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. Mede namens de VVD en het CDA wilde hij weten wanneer de problemen worden opgelost. "Papier kan schimmelen en kan dus verloren gaan."

'Niets beschadigd'

Volgens wethouder Jeroen Diepemaat wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor de lekkage. "Het vastgoedbedrijf is met meerdere bureau's in gesprek", antwoordt hij op de vragen vanuit de raad. Er zijn eerder al twee verborgen afvoeren in de archiefruimte gedicht. "Het is goed om te melden dat de lekkage geen archiefmateriaal heeft beschadigd. De grootste uitdaging ligt in het op peil houden van de luchtvochtigheid. Dat lukt momenteel met noodmaatregelen."

Complexe situatie

GroenLinks-fractieleider Peeters Weem vraagt zich hardop af hoe het überhaupt kan dat er (nog altijd) meerdere waterafvoerpijpen door het stadsarchief gaan. Het is namelijk wettelijk verplicht dat zo'n belangrijke ruimte wordt beschermd tegen grond-, riool- en regenwater. In Enschede is dat dus nooit het geval geweest.

“Het water in de patio kan alleen via de kelder van het stadhuis worden afgevoerd”

"De situatie voldoet niet aan de wettelijke eisen", erkent de wethouder. Maar dat is niet zomaar opgelost. "Het is een vrij complexe situatie. Het water in de patio (binnentuin van stadhuis, red.) kan alleen via de kelder worden afgevoerd." Gebeurt dat niet, dan ontstaat er volgens Diepemaat een soort 'aquarium', zeker als er zoals nu in korte tijd veel regenwater valt. Hij zegt dat er over een oplossing wordt nagedacht.

Grote achterstanden

De aanwezigheid van rioolbuizen is niet de enige reden waarom het stadsarchief niet aan de wettelijke eisen voldoet. Uit een onlangs gepubliceerd inspectierapport blijkt dat er in ieder geval tot in de loop van vorig jaar archieven werden bewaard in kasten die niet brandwerend zijn. Ook ontbreekt het aan een systeem waarin digitale documenten langdurig veilig bewaard worden, een zogeheten E-depot.

20240104 Archief dossiers Pixabay
Lees ook
Stadsarchief Enschede dweilt met de kraan open: 1,3 kilometer dossiers en 6 miljoen digitale stukken achterstand

Daarnaast is er sprake van een enorme achterstand bij het selecteren en verwerken (en eventueel vernietigen) van archiefstukken. Er staan nog 1,3 kilometer aan papieren dossiers en 6 miljoen digitale documenten te wachten om op de juiste wijze in het archief opgenomen te worden. Er zijn simpelweg te weinig mensen beschikbaar. Dit zijn tekortkomingen waarvoor ook de stadsarchivaris overigens al jaren om aandacht vraagt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.