Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wielerbelofte Lars Boven aan de vooravond van zijn eerste voorjaarsklassieker: 'Heel veel zin in'

Wielertalent Lars Boven
Talent Lars Boven sprak drie jaar geleden met 1Twente over zijn carrière bij zijn toenmalige ploeg Team Visma-Lease a Bike
Beeld: 1Twente

Vraag de doorgewinterde wielerromanticus naar dé start van het wielerseizoen en je zal zonder enige twijfel 'de Omloop' als antwoord krijgen. Hoewel het seizoen in het wielrennen al ruim een maand onderweg is, geldt de Vlaamse eendagswedstrijd Omloop het Nieuwsblad traditioneel als de opening van het klassieke wielervoorjaar. De 22-jarige Lars Boven, sinds enkele maanden onderdeel van het profpeloton, ondergaat komende zaterdag in wielergek Vlaanderen zijn vuurdoop.


De naam van Boven prijkt zaterdag voor het eerst op de deelnemerslijst van de Belgische koers. Hij kijkt er logischerwijs naar uit. "Daar heb ik heel veel zin in", vertelt het wielertalent uit Reutum tegen RTV Oost, die in zijn eerste profjaar direct mag laten zien waartoe hij in staat is.

Overstap naar Alpecin

Boven reed van 2020 tot en met 2023 vier seizoenen in de opleidingsploeg van Jumbo-Visma, maar verruilde de Nederlandse equipe dit jaar voor de Belgische wielerploeg Alpecin-Deceuninck. "Bij Visma kreeg ik geen profcontract en Alpecin wilde me graag hebben. Dus die keuze was snel gemaakt", legt hij uit.

Voor Boven lag een tweejarig contract klaar bij de succesformatie waar de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel en Belgische topsprinter Jasper Philipsen de grote tenoren zijn.

Teamgenoot Van der Poel

Wie de insiders in het wielrennen mag geloven, is Boven een renner met potentie voor het Vlaamse eendagswerk; prestigieuze wedstrijden met korte steile klimmen en kasseien. Met landgenoot Van der Poel als teamgenoot, die grote monumenten als de Ronde van Vlaanderen (twee keer) en Parijs Roubaix op zijn erelijst heeft staan, is een betere leermeester niet denkbaar."

In december heb ik voor het eerst met hem gereden op trainingskamp. Het is mooi om hem van dichtbij aan het werk te zien", zegt Boven, die aan de zijde van Van der Poel in de nabije toekomst hoopt te koersen. "Dat zou mooi zijn."

Super 8 Classic

Vorig jaar mocht Boven als renner van het Jumbo-Visma Development Team al proeven aan het grote werk. Zo vond hij zichzelf in september terug in een sterkbezette kopgroep van de Belgische najaarswedstrijd Super 8 Classic, met geijkte namen als Van der Poel, nu dus zijn ploegmaat, Anthony Turgis, Gianni Vermeersch en Jakob Fuglsang. Van der Poel zegevierde in zijn regenboogtrui, Boven werd knap vierde.

Finales volle bak

De overgang van de beloften naar de profs bevalt hem tot dusver goed. "Ik heb niets te klagen, ik rijd nu grotere wedstrijden. De manier van koersen is ook anders. Bij de profs vormt zich vaak eerder een kopgroep tijdens een wedstrijd en dan blijft het in het peloton betrekkelijk rustig", schetst hij. "Maar wanneer de finale begint, is het volle bak koers en dan gaat het heel hard."

Tour Down Under

Dat Boven zich makkelijk aanpast aan zijn nieuwe omgeving, werd vorige maand bij het grote publiek ook zichtbaar. De zoon van Visma-Lease a Bike-ploegleider - en oud-wielrenner - Jan Boven liet in januari een overtuigende indruk achter in de eerste rittenkoers van het jaar in Australië.

In de Tour Down Under sprintte de Overijsselse coureur, toch verrassend, achter topspurters Sam Welsford en Biniam Girmay naar de derde plaats in de vierde etappe. Boven verbaasde ook zichzelf met die ereplaats. "Ik heb nooit echt geprobeerd om voor een massaprint te gaan, dus dat was zeker verrassend. Ik kreeg van de ploeg de kans om dit te doen."

Ereplaats

"In de tweede etappe werd ik al zesde, dus dat gaf vertrouwen voor het vervolg. In die vierde etappe liep de finishstraat lichtjes bergop en toen ik aanzette (achter Welsford en Girmay, red.) kwam er niemand meer van achteren. Dus dat liep perfect", klinkt het. Ook in Portugal reed Boven onlangs een paar top tien-noteringen bij elkaar.

Omloop het Nieuwsblad

In het wielergekke België telt men al weken af naar 'D'n Omloop', de eerste grote koers dit jaar in Vlaanderen. Het publiek zal morgen derhalve in groten getale komen opdagen langs het parcours. Boven hoopt op een mooi debuut. "Ik laat het op me afkomen. Geen idee wat ik kan verwachten. Het zal vol staan met publiek dus ik ga het allemaal ervaren.

"Zonder Van der Poel, die in de Spaanse zon een trainingsprogramma afwerkt en pas later in het voorjaar zijn opwachting maakt, lijkt Jasper Philipsen zaterdag de aangewezen kopman van Alpecin-Deceuninck. "Wat mijn rol zal zijn? Dat moeten we nog bespreken, maar ik verwacht in een dienende rol te rijden. Het is allemaal nieuw voor me en ik kijk er erg naar uit", aldus Boven.

icon_main_info_white_glyph

Volledige programma

Het volledige programma van Boven voor de rest van het seizoen is nog niet bekend. Naast Omloop het Nieuwsblad rijdt de 22-jarige coureur in het voorjaar hoogstwaarschijnlijk Nokere Koerse, GP Denain en de Ronde van Catalonië. "Aanvankelijk stond ook Kuurne-Brussel-Kuurne (komende zondag) op de planning, maar omdat ik de Omloop ga rijden, sta ik een dag later niet aan de start", licht Boven toe. En een grote ronde in zijn eerste profseizoen? "Dat wordt later in het jaar duidelijk, maar dat zou natuurlijk heel mooi zijn."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.