Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Zorgen VVD over investeerder uit het westen op Oldenzaalse woningmarkt

Vragen VVD Stockfoto
Beeld: Pixabay

Naar aanleiding van berichten in de media heeft de Oldenzaalse VVD-fractie in schriftelijke vragen aan het college haar zorgen geuit over de kennelijke interesse van investeerders van buiten in woningen in de gemeente. Uit de mediaberichten maakt fractielid Yalmar Mekelenkamp op dat ‘een grote investeerder uit het westen’ middels huis-aan-huis bezorgde brieven zijn pijlen ook op Oldenzaalse huizenbezitters heeft gericht.

Gevolgen jonge starters

Een ongewenste ontwikkeling, zo benadrukt Mekelenkamp, ‘vooral in een tijd van krapte op de woningmarkt’. Hij waarschuwt voor de mogelijke gevolgen voor de kansen van jonge starters om een betaalbare woning te kopen. ”Uiteindelijk gaat het erom dat er doorstroming en balans is op de woningmarkt waardoor elke Oldenzaler een fijne woonplek kan vinden.”

Opkoopverbod

In schriftelijke vragen aan het college vraagt Mekelenkamp om opheldering over de hoeveelheid investeerders op de Oldenzaalse woningmarkt en of de signalen van inwoners breder bekend zijn. De VVD’er wijst er op dat de gemeente een aantal middelen tot haar beschikking heeft om dit soort praktijken tegen te gaan, zoals het (gedeeltelijk) instellen van een opkoopverbod en de zelfbewoningsplicht.

Zelfbewoningsplicht

Volgens de VVD-fractie wordt in Oldenzaal momenteel alleen dat laatste middel gebruikt, terwijl omliggende steden (zoals Enschede) ook een opkoopverbod kennen. De Oldenzaalse VVD wil daarom ook van het college weten welke de resultaten zijn van de huidige zelfbewoningsplicht. Bovendien, of het collegestandpunt om geen opkoopverbod in Oldenzaal te hanteren wellicht heroverwogen moet worden.

icon_main_info_white_glyph

Onderzoek

Nadat uit onderzoek was gebleken dat slechts 5 procent van de in 2021 verkochte woningen door investeerders was gekocht om te verhuren, achtte het college van B & W het in 2022 niet nodig om opkoopbescherming in Oldenzaal in te voeren. De gemeente Oldenzaal vroeg destijds, samen met acht Twentse gemeenten, het Kadaster inzicht te geven in het aandeel en aantal investeerders op de woningmarkt en andere kopers, in het bijzonder koopstarters.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.