Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

VVD Oldenzaal: ‘Onverbeterlijke’ fietsers weren van Groote Markt?

Fietsen op de Markt Oldenzaal
Volgens de VVD-fractie trekken fietsers zich niets aan van dranghekken tijdens marktdagen. Waarvan akte.
Beeld: Redactie Twente FM

De Oldenzaalse VVD-fractie heeft (opnieuw) bij het college aan de bel getrokken vanwege gevaarlijke situaties door fietsers op de Groote Markt. De VVD stelde hierover al op 27 mei 2021 schriftelijke vragen, maar constateert nu dat er ‘ten opzichte van juni 2021 nog niet genoeg verbetering zichtbaar is’.

Gemeente deelt zorgen

Na enkele incidenten uitte de VVD-fractie bijna drie jaar geleden haar zorgen over het ‘toenemen van gevaren’ op de Groote Markt, met name door elektrische fietsen. In de beantwoording van schriftelijke vragen liet het college weten de zorgen te delen en toonde zich ook bewust van de toename van gevaarlijke situaties. Op dat moment waren de onveilige situaties door fietsers al besproken in de overleggen met de (horeca)ondernemers, met als het resultaat een fietsverbod tijdens de marktdagen, geaccentueerd met dranghekken.

En toen bleef het stil…

Op de expliciete vraag om naar een oplossing te zoeken voor het waarborgen van de veiligheid van terrasbezoekers en voetgangers, werd eerst door het college zelf de situatie in ogenschouw genomen. Op basis daarvan boog zich de verkeerswerkgroep binnenstad, met daarin een afvaardiging van ondernemers, inwoners, de binnenstadsmanager en een vertegenwoordiging vanuit de gemeente, erover. De resultaten van deze werkgroep zouden eind 2021 zichtbaar moeten zijn, maar volgens de VVD bleef het vervolgens stil.

Geen toezicht of handhaving

De VVD stelt nu dat er geen verbetering zichtbaar is. “Fietsers trekken zich niets aan van de dranghekken, er is geen toezicht of handhaving en ook als er geen markt is racen fietsers en bezorgers over de Groote Markt.” Nu de gemeenteraad sinds eind 2021 niet is geïnformeerd, vraagt de VVD aan het college of de verkeerswerkgroep binnenstad eigenlijk nog wel bestaat en of er nog een terugkoppeling komt.

Omleiding of fietsverbod?

Verder vraagt de fractie of het mogelijk is een actieve omleidingsroute aan te duiden om fietsers om te leiden door de Boterstraat, zodat de fietsers de Groote Markt ontwijken. Bovendien of het mogelijk is om actief te handhaven op marktdagen en andere drukke dagen in de binnenstad. Tenslotte informeert de VVD naar de mogelijkheden voor de meest drastische maatregel als blijvende oplossing voor het ontmoedigen van fietsen over de Groote Markt: een fietsverbod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.