Enschede
Video

Bonhoefferleerlingen houden nachtelijk verkiezingsfeestje

Een heuse verkiezingsnacht samen met zijn leerlingen. Docent geschiedenis Eric Kobes van het Bonhoeffer deed het al vaker. De afgelopen nacht zat hij klaar voor de Amerikaanse strijd. Om klokslag half vier ’s nachts stroomde zijn lokaal op het Bonhoeffercollege aan de Bruggertstraat vol met studenten.

Drankje, hapje, gezelligheid

’t Was daar een nachtelijk feestje met pancakes, hamburgers en met steeds kleinere oogjes kijken naar CNN en de NPO. Of zoals één van de organisatoren Thomas van Loon, 6VWO, zegt: “Drankje, hapje, gezelligheid, hartstikke mooi.” Hij is ook gewoon geïnteresseerd. “Ik wil weten hoe dat gaat. En als je dat met je groep kunt beleven, is dat veel mooier.”

Blijvende herinnering

Volgens docent Eric Kobes zijn dit van die dagen die zijn studenten zich blijven herinneren. “Je wilt in je lessen aansluiten bij de actualiteit. Verkiezingen daar moet je iets aan doen.” En dat dat aanslaat bij zijn studenten is duidelijk.

“Het lokaal was gevuld met zo’n 35 leerlingen. In 2008 zijn we ermee begonnen. Eerst bij mij thuis. Toen werd het wat groter en moesten we naar een ander locatie en nu zitten we in een lokaal op school.”

Schermafbeelding 2020 11 04 om 21 03 32
Docent Eric Kobes van het Bonhoeffercollege © 1Twente

Teneur voor Biden

De activiteit op het Bonhoeffer komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik heb wat met Amerika. Politiek is het buitengewoon interessant. Wat leuk is, moet je niet voor jezelf houden”, vindt Kobes.

Helaas gebeurde er woensdagmorgen nog niet zoveel. “En het is nog steeds spannend. Tja, en dat Trump de telling stop wil zetten, kan natuurlijk van geen kanten. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden.” Hij hoopt op Biden.

Dat gevoel wordt door zijn studenten gedeeld, zegt Thomas. “Ik heb een sterke voorkeur voor Biden. Dat was ook de teneur in de klas. Toch is het wat scheef. In de Nederlandse Media wordt Trump afgeschilderd als gekkigheid. Je laat dan eigenlijk maar een kant zien.”

Thomas van Loon
Organisator Thomas van Loon © 1Twente

Kleine oogjes

De pret was vier uur later over. Het lokaal moest worden opgeruimd, omdat de lessen om kwart over acht weer begonnen. “Ik zag veel leerlingen met kleine oogjes rondlopen”, lacht Kobes. En Thomas? Die zint op een manier om volgend jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen iets dergelijks weer te doen. “Ik denk dat ik dat ga voorstellen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.