Winkelcentrum Zuid, zoals het gebied in de volksmond wordt genoemd, heeft na de verbouwing en heropening van vorig jaar ingezet op noaberschap. Onder de noemer van ‘Samen maken we Zuid’ gaat het niet meer alleen om verkooppunten maar hoort de sociale component er volop bij. De winkeliers zelf spelen daarin een grote rol, zo stelde Ellen Zwaving van marketingbureau Raakkracht in 1Twente Vandaag, maar worden ook partners ingeschakeld.
Paasontbijt van scholieren voor ouderen
Bij die partners moet je bijvoorbeeld denken aan wijkverenigingen, zorgondernemers in de wijk en welzijnsorganisaties als Alifa. Voor 2020 was in gezamenlijkheid een activiteitenplanning opgesteld, maar corona zette daar een streep door. “We hadden een paasontbijt gepland, bijvoorbeeld”, vertelde Zwaving. “Basisschoolkinderen zouden een ontbijtje maken voor ouderen van woon-zorgcentrum De Posten. Dat kon niet doorgaan, natuurlijk.”
Visoverschot
Maar corona zorgde ook voor terugvallende bezoekersaantallen. En voorraadoverschotten bij winkeliers. De visboer zat met teveel vis. Zwaving: “We dachten: ‘Kunnen we daar niet iets leuks mee doen?’” Er werd een tassenactie georganiseerd. Winkeliers droegen producten aan, De Posten en Alifa zorgden ervoor dat er bij mensen die dat goed konden gebruiken een verrassingspakket werd bezorgd.
Sociale en economische aspecten hand in hand
Het is op dit soort manieren dat winkelcentra en -gebieden verbinding zoeken met hun omgeving: meer aandacht voor emotionele en sociale behoeften van de mensen die zij bedienen, in de verwachting dat daarmee ook de economische prestaties beter zullen uitpakken. Behalve Winkelcentrum Enschede Zuid zijn ook de AaBe Fabriek in Tilburg, het centrum van Beverwijk en de binnenstad van Roosendaal genomineerd.
Een vakjury bepaalt wie de NRW Marketing Award gaat winnen. Op 27 november wordt bekend of dat Winkelcentrum Enschede Zuid zal zijn.