Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Burgemeester Boeskoolstad staat stadssleutel af, maar houdt touwtjes in handen

Patrick Welman
Beeld: Gemeente Oldenzaal

Aan de vooravond van de Drie Dolle Dagen in de Boeskoolstad (Oldenzaal) heeft burgemeester Patrick Welman zijn hoogtepunt van het carnavalsseizoen al weer achter de rug. Woensdagmiddag ontving hij, samen met stadsprins Mike en Sik Peter, traditiegetrouw alle jeugdhoogheden van alle basisscholen en carnavalsverenigingen Spanvöggel en Markloawen in het stadhuis. “Het was één grote dolle boel.” Voor burgemeester Welman is de ontvangst van de jeugdhoogheden de opmaat voor ‘een hele drukke periode’. Zo loopt hij vrijdagavond met een koe op wieltjes voorop in de Kinderwagenoptocht, die ooit begon als een kleinschalig alternatief feestje van het Stroat Ensemble, maar is uitgegroeid tot een bonte stoet met meer dan 1000 deelnemers.

Scholen hebben eigen feestje

Vrijdag hebben heel veel scholen in Oldenzaal ook al hun eigen optocht of feestje. Intussen worden overal in de stad en met name langs de route van de Grote Twentse Carnavalsoptocht voorbereidingen getroffen voor het zottenfeest. Er worden podia en tenten neergezet en her en der worden standbeelden en monumenten afgedekt om beschermd te zijn tegen mogelijk vandalisme.

Toneelspel op Slöttelzoaterdag

Op zaterdag is voor Patrick Welman zijn rol als burgemeester symbolisch even uitgespeeld als hij de sleutel van de stad overhandigt aan stadsprins Mike. Welman: “Dat is het toneelspel dat we spelen op Slöttelzoaterdag. Na de carnavalsmis in de Plechelmusbasiliek gaan we naar het stadhuis en dan geef ik de sleutel van de stad Oldenzaal aan stadsprins Mike.

Voor de Grote Twentse Carnavalsoptocht op zondag verwacht burgemeester Welman, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen de 75.000 en 100.000 mensen in de Boeskoolstad. Voorafgaand aan die optocht is er op zondagmorgen nog eerst een bijeenkomst in het stadhuis met het nodige carnavaleske ceremonieel. Daar hoort ook een toespraak van de burgemeester-zonder-sleutel bij. In het Twents. “Dat heurt d’r biej.”

Enkel flesjes water

Burgemeester Welman mag dan op zaterdag wel de stadssleutel moeten afgeven, hij houdt tot het Bokverbranden op dinsdagavond wel de touwtjes in handen. “Misschien drink ik een enkel glaasje alcohol voor de smaak, maar voor de rest houd ik het op flesjes water.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.