Verkeer
Stuur appje
Zoek

Persoonsgegevens van tienduizenden klanten webshop Horlogeband.com uit Zenderen op straat

Het pand van Horlogeband.com in Zenderen
Beeld: RTV Oost

De webshop Horlogeband uit Zenderen is getroffen door een grote cyberaanval. Daardoor ligt van tienduizenden klanten privacygevoelige informatie, zoals adres en telefoonnummer, op straat. Klanten reageren verontwaardigd, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor phishingmails, meldt RTV Oost.

Op reviewsites zijn boze reacties te lezen. "Al m'n data zijn gestolen. Ik ben woedend", schrijft iemand. "Jaren geleden heb ik hier wat besteld en nu zijn mijn adres, telefoonnummer en andere privégegevens in handen van anderen. Dat is echt geen fijn idee", zegt een ander.

Data ontvreemd

De cyberaanval werd afgelopen maandag ontdekt, nadat iemand het Zenderense bedrijf via de mail had getipt. "We hebben vastgesteld dat er data zijn ontvreemd", schrijft het bedrijf. "De ontvreemde data bestaan uit naam, adres, telefoonnummer, e-mail en aangekocht product."

Horlogeband, opgericht in 2003, is onderdeel van Kish en is gevestigd aan de Hoofdstraat in Zenderen. Horlogeband is naar eigen zeggen marktleider in Nederland in horlogebanden en horlogeboxen. Het bedrijf verkoopt meer dan vijfduizend soorten horloges en ruim 10.000 horlogebanden, en heeft ook een webwinkel in het Engels en Duits. De mail over de cyberaanval aan klanten is ook verstuurd in het Engels en het Duits.

Autoriteit Persoonsgegevens

Het bedrijf heeft het grote lek gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), bevestigt een woordvoerder. Hoe ernstig het lek is, kan hij niet zeggen. "Voor ons is elk datalek er één te veel. We roepen mensen wel op om alert te zijn op phishing", zegt hij, doelend op internetfraude door mensen te lokken naar valse websites.

De AP kan om privacyredenen niet zeggen van hoeveel klanten de privégegevens op straat liggen. Bekend is volgens RTV Oost dat het bedrijf tienduizenden klanten heeft, zij hebben allen de mail gekregen.

Klanten die vragen hebben, kunnen contact opnemen via het speciale mailadres [email protected]. Eigenaar Rogier Koershuis van Horlogeband is door RTV Oost meermaals gevraagd om een reactie, maar hij heeft niet gereageerd. Een medewerker van het bedrijf zegt "er niets over te mogen zeggen" en verwijst door naar Koershuis.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.