Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Geachte formateur...’: Ruim zestig organisaties lobbyen bij onderhandelingen nieuw provinciebestuur

Provinciehuis Overijssel 1 nummer12
In het provinciehuis wordt toegewerkt naar een coalitie van BBB, GroenLinks, VVD, PvdA en SGP.
Beeld: Nummer 12 via Wiki Commons

Het formatieproces voor een coalitie in de Overijsselse Provinciale Staten is in volle gang. Voorzichtig wordt er gekeken naar een brede coalitie van grote winnaar BBB met GroenLinks, VVD, PvdA en SGP. Bij de informateur en z'n opvolger formateur (die op 19 april aan de slag is gegaan) zijn er sinds de verkiezingen ruim zestig brieven binnengekomen. Variërend van particuliere inwoners tot lokale overheden en belangengroeperingen, die allen aandacht vragen voor hun zaak. Zeer uiteenlopende onderwerpen die Twente óók aangaan.

Organisaties

Of het nu gaat om de geplande rondweg om Zenderen of om de verbetering van de biodiversiteit, er wordt er wat op los gelobbyd in Zwolle. Sinds maart van dit jaar zijn er 63 brieven op het bureau van de informateur en de formateur terechtgekomen.

Het grootste deel van de brieven is afkomstig van maatschappelijke organisaties. Dat zijn er 21. Het bedrijfsleven stuurde 16 brieven en 10 brieven kwamen van semi-private en overheidsorganisaties.

Grafiek lobby provincie twente
Beeld: 1Twente

Lobby

Na iedere verkiezing grijpen belangenclubs en organisaties de kans om hun zaak nogmaals te agenderen. Dit gebeurt zowel in de lokale, als in de regionale en landelijke politiek. Sommigen sturen daarbij brieven naar meerdere provincies.

icon_main_info_white_glyph

Wie trekken de kar?

Tijdens de Statenvergadering op 19 april is Wout Wagemans benoemd als formateur, nadat hij eerder samen met Jolanda Waaijer de verkennings- of informatiefase begeleidde. Als tweede formateur is Ingrid Geveke aangesteld. Samen begeleiden zij de gesprekken om tot een nieuwe coalitie te komen.

Zenderen

Eén van de organisaties die een brief heeft gestuurd is de dorpsraad van Zenderen. Er moet een nieuwe rondweg komen van Borne naar Almelo, waardoor de druk op wegen als de N743 wordt verminderd. Momenteel heeft Zenderen last van het vele verkeer dat door het kerkdorp rijdt. In de ingezonden brief benadrukt de dorpsraad het belang van de zogenoemde Vloedbeltverbinding.

Goederentreinhengelo zonsondergang 1twente
Lees ook
Belangenclubs spoorbewoners: ‘Nieuw goederentracé moet bouw langs spoor mogelijk maken’

Goederentrein

Ook belangenbehartigers van spoorbewoners, Landelijk Platform Overlast Goederentreinen (LPOGT) en RONA, hebben een brief ingezonden naar de (in)formateur. Zij benadrukken nog maar eens de overlast die spoorbewoners dagelijks ondervinden van goederentreinen die langsrijden. "Mensen slapen slecht en worden er echt ziek van”, zei RONA-woordvoerder Eline van den Brink eerder tegen 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.