Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw bestuur Jazzclub Hengelo kiest de gulden middenweg: 'Er is bij ons ruimte voor zowel dixieland als fusion'

Jazzclub Hengelo zit in een spreekwoordelijke spagaat: ze willen de trouwe fans niet te teleurstellen, maar ze willen ook nieuwe bezoekers aan zich binden. De 25 jaar geleden opgerichte stichting wil dixieland blijven programmeren, maar ook ruimte bieden aan fusion, experimentele jazz en bijvoorbeeld klezmer. Aan het deels nieuwe bestuur de schone taak dat allemaal in goede banen te leiden. Kersvers voorzitter Philip Reijns is er klaar voor: "Met een breder aanbod gaan we een breder publiek bedienen."

The Green Room

Dat publiek kan al jaren terecht in het theatercafé van Schouwburg Hengelo, tegenwoordig uitgebaat onder de naam The Green Room. "Acht keer per jaar klinkt daar op de eerste zondag van de maand livemuziek. Dat was zeker in de beginjaren voornamelijk dixieland of vocalisten die putten uit het oeuvre van bijvoorbeeld Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Tony Bennett. Nummers uit the Great American Songbook."

Fusion, gipsy en klezmer

De oudere garde ging daar lekker op. Met 40 à 50 bezoekers was het café dan mooi gevuld. "We zien echter dat die aantallen de laatste jaren afnemen, vooral door vergrijzing van de doelgroep." Reijns denkt dat er een groep jazzliefhebbers nog te weinig bediend wordt, vandaar dat hij met zijn medebestuursleden zoekt naar groepen en solisten die een ander repertoire brengen: "Meer eigentijdse muziek dus, waarmee we ook mikken op mensen van buiten Hengelo. We hebben al eens een fusionband hier gehad en er zijn plannen voor gipsy- en klezmerbands."

Overigens vindt Reijns het woord 'spagaat' een beetje too much. Hij lacht: "Zo voelt het in mijn kruis in elk geval niet!"

Strippenkaart

Dat niet iedereen overal voor openstaat, is Reijns evenwel bekend: "Ik sprak een paar weken geleden een oudere mevrouw bij een optreden van een zevenkoppige topband, die vrij moderne swing ten gehore bracht en die dame liet me duidelijk weten dat 'ze het helemaal niks' vond. Máár ze is wel gebleven. Gezellig is het namelijk altijd, haha. Voor zulke mensen hebben we nu een strippenkaart bedacht. Die betalen aan het begin van het seizoen 35 euro om vier dixielandavonden te bezoeken (een enkele kaart kost steevast een tientje, red.). Of andersom: iets progressievere liefhebbers kopen zo'n halvejaarkaart' om vier andersoortige concerten te bezoeken. Iedereen kan natuurlijk een jaarkaart kopen à 65 euro. Dat hebben we natuurlijk het liefst, want dan weet je al een beetje wat er dat jaar tegenover de gemaakte kosten staat."

Carl Pesch

Jazzclub Hengelo werd in 1998 als Stichting Jazz Platform Hengelo ingeschreven bij de Kamer van Koophandel door oprichter Carl K. Pesch. Reijns: "Carl is teruggetreden als bestuurslid, maar zal als erebestuurslid altijd welkom blijven bij alle concerten. We hebben heel veel aan hem te danken."

De club wordt jaarlijks gesubsidieerd door de gemeente en Schouwburg Hengelo is ook een belangrijke partner, legt Reijns uit: "Ze leveren maandelijks kosteloos de geluidsinstallatie en de technicus. Zijn we ze erg dankbaar voor. Wij zouden dat zelf niet kunnen betalen."

Discussie

Met nieuw bestuurslid Milan de Keijzer, die de website nieuw leven gaat inblazen en gaat zorgen dat nieuwe groepen aangeboord gaan worden via mailingen en social media, en de overige bestuursleden Hans Bosch en Arno Snoep en Hans' vrouw Edith Bosch als bestuursondersteuner gaat Reijns de komende tijd 'herijken': "We moeten uitvinden wat we precies willen. Wat is jazz en wat niet? Daarover kun je namelijk best discussiëren. En daarmee moeten we dan 10 of 20 jaar vooruit kunnen. We moeten niet reactief zijn, maar proactief."

De Tor

Hun ideeën doen de heren op in andere podia, zoals De Tor in Enschede en jazzclubs in Eibergen en Zutphen, maar ook bij muziekcafé De Cactus in Hengelo: "Daar staan ook regelmatig artiesten die bij ons niet zouden misstaan." En misschien is het een idee om samen te werken met Hengelose festivals zoals het BAM! Festival en het Hart van Zuid Festival? "Daar hebben we het in het bestuur nog niet over gehad, maar dat zou inderdaad een mooie manier kunnen zijn om aan onze naamsbekendheid te werken", lacht Reijns.

In elk geval zijn de kersverse bestuursleden nu aan het brainstormen over lezingen en workshops onder de vlag van Jazzclub Hengelo en mogelijk een eerste buitenconcert in juni. Wordt vervolgd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.