Verkeer
Stuur appje
Zoek

Recreatieschap Twente juicht komst Psy-Fi toe: "Geld wordt weer gebruikt voor onze parken"

Hulsbeek
Beeld: RTV NOT

Alle seinen staan – als het aan Recreatieschap Twente ligt – op groen voor de komst van het Psy-Fi Festival naar Het Hulsbeek in Oldenzaal. Het psychedelische muziek- en kunstfestival moet deze zomer plaatshebben aan de recreatieplas. En daar gaan bezoekers van de Twentse recreatiegebieden van profiteren. Hoe? Directeur Bart-Jan Harmsen van Recreatieschap Twente legt het uit.

Het is best spannend, een compleet nieuw meerdaags festival op Het Hulsbeek. Het festival duurt vijf dagen – 17 tot en met 21 juli – en trekt bezoekers uit de hele wereld. Na jarenlang in een natuurgebied in Leeuwarden te zijn georganiseerd, heeft de organisatie het oog op de recreatieplas in Oldenzaal laten vallen. En Recreatieschap Twente, dat namens de Twentse gemeenten onder meer Het Hulsbeek, Het Rutbeek en Het Lageveld beheert en exploiteert, is daar blij mee.

Harmsen is enthousiast over Psy-Fi, dat eind 2022 aanklopte. "Het is een organisatie die goed bezig is met duurzaamheid, met circulariteit. Het is een van de duurzaamste festivals die er bestaat. Zoals zij de omwonenden en de ondernemers in de regio erbij betrekken is heel professioneel. We hebben ook contact gehad met partijen in Leeuwarden die ervaring hebben met Psy-Fi en iedereen was positief. Wij moeten bekijken of we iets passend vinden bij Het Hulsbeek en we hebben nu gezegd: wij willen de samenwerking wel aangaan."

Dat niet iedereen enthousiast is over het festival, dat kan. "Er wordt hardop gevraagd wat de Oldenzaler of de Tukker eraan heeft. Maar het geld dat dit festival ons oplevert, vloeit allemaal terug in de parken. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de skatebaan op Het Hulsbeek renoveren. Of speeltoestellen voor kinderen neerzetten op het terrein. En het gaat niet om een paar duizend euro, maar om veel meer geld."

Hulsbeek
Lees ook
Psychedelisch festival wil naar Oldenzaal tot schrik van CDA: "Veel overlast voor alle Oldenzalers"

En tijdens het festival zelf? Kunnen recreanten dan wel relaxen aan en in het water van Het Hulsbeek? "In het plan van de organisatie is ruimte ingetekend voor dagrecreanten. Daar is absoluut rekening mee gehouden." En wat eventuele geluidsoverlast betreft: Psy-Fi is bezig met innovatieve geluidssturing waardoor dat beperkt moet worden, vertelt Harmsen.

Stabiele toekomst

De vergunningaanvraag moet de deur nog uit en de gemeente Oldenzaal moet dan bepalen of het allemaal past binnen het bestemmingsplan. "Maar als het niet doorgaat, betekent dat wel dat er minder geld is om te investeren in de parken", legt Harmsen uit. En ook voor de toekomst is het volgens hem goed als Psy-Fi neerstrijkt in Oldenzaal. "Een stabiele partij die lange tijd op Het Hulsbeek wil blijven."

Voor de partijen die het niet zien zitten, heeft Harmsen nog een advies: "Geef het een kans. Kijk of je mee kunt denken of mee kunt doen en er misschien ook nog iets aan kunt verdienen."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.