Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wie ontvangt de Jan Gat-award van Weerselo? Uitreiking tijdens jaarlijks Zatlappenfestival

Zatlappenfestival Weerselo
Het Zatlappenfestival in Café de Troll
Beeld: Zatlappenfestival

Carnaval staat om de hoek, wat betekent dat in Weerselo het jaarlijkse Zatlappenfestival er weer aankomt. Het feest, georganiseerd door dweilorkest Les Miezerables, wordt ieder jaar gehouden op de zondag voor carnaval in Café de Troll, dit jaar op 4 februari. Ook wordt er tijdens dit feest de Jan Gat-award uitgereikt, dé vrijwilligersprijs van Weerselo.

Niet iedereen komt in aanmerking voor de Jan Gat-award. “Er zitten wel voorwaarden aan: de winnaar mag geen oud-prins carnaval zijn, mag nog nooit een koninklijke onderscheiding ontvangen hebben en nog nooit erelid zijn geweest van een club”, legt organisator Erik-Jan Post uit. De prijs is bedoeld voor mensen die zich op de achtergrond tomeloos inzetten voor Weerselo.

‘Ie bint nen groot’n Jan Gat’

“In Weerselo zeggen we wel eens dat iemand een Jan Gat is: ‘Ie bint nen groot’n Jan Gat’”, vertelt Post in de ochtendshow van Twente FM. De uitspraak betekent dat iemand een domoor is. “Hier hebben we een andere draai aan gegeven. Iemand moet wel erg dom zijn om zo veel vrije tijd te steken in het dorpsleven van Weerselo, en dat moet beloond worden”, legt hij uit over het ontstaan de Jan Gat-award.

Audiofragment
Wie wordt Jan Gat in Weerselo | Erik-Jan Post
Een interview uit de ochtendshow van Twente FM met Wim van Laar

Oud-winnaars

Ook een traditie in het Twentse dorp, is het jaarlijkse uitje met de oud-winnaars van de Jan Gat-award. Op 4 januari gingen de Jan Gatten in de regio op zoek naar gezelligheid én de nieuwe Jan Gat. “Het is aan de oud-winnaars om nieuwe genomineerden voor te dragen”, aldus de organisator.

“Iedere oud-winnaar mag drie namen voordragen”

Post legt uit dat de oude Jan Gatten ‘de ins en outs’ weten in het dorp. “Alle twaalf oud-winnaars mogen drie namen voordragen”, zegt Post. Hierna is het aan de organisatie Les Miezerables om een winnaar te kiezen, die tijdens het jaarlijkse Zatlappenfestival door burgemeester Jon Joosten bekend wordt gemaakt.

Lees verder onder de afbeelding.


Ronnie Ruysdael Promotiefoto 3
Ronnie Ruysdael mag dit jaar 'het dak eraf blazen' tijdens het Zatlappenfestival in Weerselo
Beeld: Ronnie Ruysdael

Ronnie Ruysdael

Na onder andere optredens tijdens vorige edities van grote artiesten als Koos Alberts, Bonnie St. Claire en Dries Roelvink, is het nu aan Ronnie Ruysdael om de zaal op zijn kop te zetten. Ruysdael en het Amsterdamse Rembrandtduo zorgen samen voor de muzikale omlijsting van de avond.

icon_main_info_white_glyph

Op uitnodiging

Het feest is niet voor iedereen toegankelijk. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar via de leden van het dweilorkest en organisator Les Miezerables. Zij delen de toegangsbewijzen uit aan genodigden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.