Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Huishoudens kunnen weer beroep doen op Tijdelijk Noodfonds Energie

Tijdelijk Noodfonds Energie
Beeld: Pixabay

Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen met ingang van deze week terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds aanvragen op www.noodfondsenergie.nl.

Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als de energierekening meer dan 8 of 10 procent van het inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening via de energieleveranciers. Het maakt niet uit welke leverancier het huishouden heeft. In vergelijking met vorig jaar komen mensen eerder in aanmerking.

‘Energiearmoede raakt veel mensen’

Energieleveranciers Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Greenchoice, Innova, Pure Energie, VaPenfall en Vrij op Naam, en de Rijksoverheid hebben voor komend jaar steun toegezegd aan het fonds met een totale bijdrage van 60 miljoen euro. De initiatiefnemers hebben Lodewijk Asscher gevraagd om ook dit jaar op te treden als vertegenwoordiger van het Noodfonds. “De stress van energie armoede raakt veel mensen. Wij willen met het Noodfonds mensen meer financiële ademruimte bieden.”

Steun voor 50.000 huishoudens

Volgens Asscher is de behoefte aan een bijdrage uit het Noodfonds ook in 2024 heel groot. Bijna 40.000 mensen hebben voorafgaand aan de heropening via de site laten weten interesse te hebben. In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen. In totaal is er 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Huishoudens kunnen een check doen op de site van het Noodfonds om te kijken of ze in aanmerking komen voor steun uit het Noodfonds.

icon_main_info_white_glyph

Aanvraag

De aanvraag bij het Noodfonds voor een bijdrage aan de energierekening kan worden gedaan op www.noodfondsenergie.nl. Huishoudens kunnen daar terecht om de aanvraag via computer of via de app te doen. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtigging de aanvraag voor iemand anders doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.