Verkeer
Stuur appje
Zoek

Singer-songwriter Huub woonde overal, maar komt thuis in ’t Twents: ‘Ik raakte direct de juiste snaar’

Een boerenzoon die volledig uitgegleden is, zo noemt hij zichzelf. Singer-songwriter Huub Ruel, ook wel bekend als HJMR, heeft op verschillende plekken in de wereld gewerkt en gewoond, maar blijft zijn Twentse roots trouw. Twentse country-pop, dat is de muziek die hij – sinds kort – maakt. Zijn nieuwe nummer ‘Ak oe no bie mie had’ is het begin van zijn zangcarrière in dialect.

De rasechte Tukker is een geboren en getogen Lattroppenaar. Nu woont hij in Enschede, maar hij reisde de hele wereld rond om zijn beroep als wetenschapper en docent uit te oefenen. “Ik ben wel een uitzonderlijke wetenschapper”, vertelt Huub. “Om de vier jaar woonde ik ergens anders, met de Universiteit Twente als vaste uitvalsbasis.”

Thuis in Twente

In onder meer Koeweit, Libanon, Hongarije en Suriname gaf hij les op universiteiten en hogescholen. “Ik ging veel verder dan ons boerenerf in Lattrop. Maar ik vind het nog steeds leuk om koeien te melken”, vertelt-ie met een knipoog. Ondanks zijn verschillende leefplekken, blijft Ruel zich dus vasthouden aan zijn Twentse wortels. Dat laat hij sinds kort zien en horen in zijn muziek.

Omslagpunt

Een jaar of acht geleden pakte de singer-songwriter voor het eerst in een lange tijd weer zijn gitaar in handen. “Ik had altijd de droom om cd’s uit te brengen.” Dat begon in het Engels. Hij bracht meerdere korte albums uit onder zijn artiestennaam HJMR (verwijzend naar zijn initialen).

Lees verder onder de afbeelding.


20240118 Huub Ruel HJRM Ernst Bergboer
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

De omschakeling van Engels naar Twents kwam een paar maanden geleden. “Ik was op een feestje waar een bandje een nummer speelde dat ik heel mooi vond. Thuis speelde ik dat na”, legt de zanger uit. “Dat ging uit automatisme in het Twents. Mijn vrouw is een Sint Petersburgse en vond het prachtig, al begreep ze niet wat de tekst betekende.”

Nieuw publiek

“Het was een zoektocht”, licht Huub toe. “Welke muziek wil ik maken en voor welk publiek? Maar die vragen werden toen beantwoord. In het Twents raakte ik direct de juiste snaar. Ik had mijn nieuwe muziek en nieuwe publiek gevonden.”

Het nummer ‘Ak oe no bie mie had’ van HJMR is vanaf 25 januari te beluisteren op Spotify. En hij heeft meer plannen voor de toekomst: de singer-songwriter wil in februari alweer een nieuw Twents countrynummer uitbrengen en wil zich dit jaar opgeven voor het Twents Songfestival.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.