Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Noaberschap en gemeenschapszin thema van bijeenkomst Culturele Raad en Historische Kring Wierden

Dirk Getkate
Dirk Getkate, voorzitter Bowie
Beeld: Twente FM

Historicus Cor Trompetter, ondernemers Freddy Nijhof en Maurice Roetgering en de vrijwilligers Dirk Getkate en Jenny Brunsman vertellen donderdagavond 18 januari over hun ervaringen met en hun ideeën over noaberschap en gemeenschapszin in Twente en Wierden.

“Ik heb het gevoel dat het met het noaberschap in Wierden wel goed zit”, zegt Dirk Getkate in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Getkate is sinds een jaar voorzitter van de stichting Bowie, die zich inzet voor huishoudens in de gemeente Wierden die rond moeten komen van weinig leefgeld.

Audiofragment
Noaberschap en gemeenschapszin in Wierden en Twente | Dirk Getkate
Een interview uit Twente Wordt Wakker met Wim van Laar
“Als het nodig is komt er steun van alle kanten, van vrijwilligers, particulieren en ondernemers”

“We hebben twee activiteiten: we zetten schulphulpmaatjes in, die helpen met het op orde brengen van de financiën, en we bezorgen tweewekelijks een boodschappenmand bij gezinnen die voldoen aan de criteria van de voedselbank. Het is jammer dat dat nodig is, maar als het nodig is komt er steun van alle kanten, van vrijwilligers, particulieren en ondernemers. Het werk van Bowie spreekt aan, en dat zien we ook in de steun die we krijgen.”

Noabers en familie

Getkate denkt dat er bij problemen nog heel veel opgelost wordt in buurtverband, door noabers, en in familieverband.

Interviewer Henk Robben

Vanavond is hij één van de mensen die door oud-burgemeester Henk Robben van de gemeente Wierden geïnterviewd wordt. Robben stelt ook vragen aan Jenny Brunsman, Freddy Nijhof en Maurice Roetgering. Het wordt een interactief gesprek, ook uit de zaal kan men meedoen.

Alle inwoners welkom

De Culturele Raad Wierden en de Historische Kring Wederden tekenden voor de organisatie van deze bijeenkomst, waarop alle inwoners uit de gemeente welkom zijn. Het thema is: Ondernemers en Vrijwilligers zijn essentieel voor uitvoering van Noaberschap en gemeenschapszin in een dorp.

Rituelen in Twente

Cor Trompetter gaat, voor de pauze, in op het ontstaan van noaberschap, gemeenschapszin, identiteit, rituelen en gebruiken in Twente. Met voorbeelden uit de historie geeft hij aan hoe dit is gegroeid in Twente en waarom het nog steeds belangrijke pijlers zijn voor de Twentse samenleving.

Muzikaal optreden

Voor, in en na de pauze verzorgt Joey van Gelden een muzikaal optreden.
Na de pauze interviewt Henk Robben de ondernemers Freddy Nijhof en Maurice Roetgerink en twee inwoners die hun sporen verdiend hebben met vrijwilligerswerk: Jenny Brunsman en Dirk Getkate.

De avond, die tevens wordt gezien als een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst, wordt afgesloten met een gesprek met de zaal, waarbij kennis en ideeën worden gedeeld.

icon_main_info_white_glyph

Bijeenkomst

Kaarten à 5 euro, inclusief koffie en Twentse lekkernij, zijn verkrijgbaar bij boekhandel Reterink Wierden en Primera Enter.
Donderdag 18 januari 2024, aanvang 19.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Spoorstraat 7 in Wierden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.