Hengelo
112

Hengelo geteisterd door auto-inbraken, zestien aangiften in twee weken

Het aantal auto-inbraken bij auto’s met zogenaamde keyless entry is gestegen. Dat meldt de Hengelose politie op Facebook. In de afgelopen twee weken is er zestien keer aangifte gedaan.

Autoinbraak politie Hengelo
Vooral airbags, boordcomputers en navigatiesystemen worden gestolen © Politie Hengelo

Criminele hackers

De inbraken gebeuren vooral ‘s nachts en vooral nieuwe auto’s met keyless entry moeten het ontgelden; deze auto’s maken gebruik van een slimme sleutel. Keyless entry houdt in dat je de bolide kunt openen zonder op een knop te drukken of een sleutel in het slot te steken. De sleutel geeft een signaal naar het voertuig. Criminelen kunnen het signaal hacken en op deze manier de auto leegroven. Vooral airbags, boordcomputers en navigatiesystemen worden gestolen.

Keyless entry uitschakelen

De politie adviseert autobezitters om de keyless entry-functie uit te schakelen. En ze komen met meer tips: “Haal waardevolle spullen uit de auto, zet het dashboardkastje open en laat zien dat er niets te halen valt en verwijder eventuele afdrukken van de navigatiehouder van de voorruit. Dieven zoeken ook onder de stoel, berg daar dus niets op”, aldus de politie. Getuigen van verdachte situaties worden opgeroepen om de politie te bellen.

Cijfers

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal voertuiginbraken de afgelopen jaren is afgenomen. Vorig jaar werden er in Hengelo 119 auto-inbraken geregistreerd. Als het aantal inbraken in dit tempo doorgaat, wordt dat aantal dit jaar ruim overschreden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.