Verkeer
Stuur appje
Zoek

James Keuben (25) wordt priester in Hengelo en omgeving: 'Geloof en twijfel sluiten elkaar niet uit’

Sinds 1 januari is James Keuben werkzaam als kandidaat-priester voor drie rooms-katholieke parochies in Hengelo en omliggende plaatsen. Op 1 juni wordt de 25-jarige Enschedeër gewijd als diaken en op 9 november als priester. Tot die tijd werkt hij als pastoraal werker in de Twentse geloofsgemeenschappen en assisteert hij de priesters van de parochies bij de vieringen: "Het is meer dan een beroep. Het is een beroepskeuze en levenskeuze in één."

Drie parochies

Bij de drie parochies, met twaalf geloofsgemeenschappen en tien kerken verspreid over de omgeving van Hengelo, Borne en Delden, gaat Keuben aan de slag. Een groot gebied dat de jonge aankomende priester gaat bedienen. “Het is wel een verschil met mijn tijd bij een parochie in Toronto in Canada. Daar had de parochie maar één kerk.” In Twente is dat wel anders: “Gelukkig heb ik in september mijn rijbewijs gehaald."

“Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld. Twijfel hoort bij de mensheid en ook bij mij als persoon. Ik neig vaak om over veel dingen na te denken”

Roeping

Een roeping om priester te worden komt in verschillende vormen en maten voor: waar de één ineens het idee krijgt om priester te worden, komt het bij de ander juist geleidelijk op. Bij Keuben was dit rond de overgang van de basisschool naar de middelbare school: “Toen speelden die gedachten eigenlijk al. Het verlangen om priester te worden is geleidelijk opgekomen.”

In juni wordt Keuben als diaken gewijd. Vanaf dat moment belooft de kandidaat-priester celibatair te leven: “Op het moment dat je diaken wordt met de intentie om priester te worden, beloof je om ongehuwd te blijven in het leven."

Keuze

Kiezen voor het priesterschap is geen lichtzinnige keuze. “Het is meer dan alleen een beroepskeuze; het is ook een levenskeuze.” Twijfel over die keuze kent menig aspirant-priester: “Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld. Twijfel hoort bij de mensheid en ook bij mij als persoon. Ik neig vaak om over veel dingen na te denken.” Toch maakt Keuben de stap: “Twijfel en geloof sluiten elkaar niet uit. Twijfel heb je ook nodig om te kunnen geloven.”

Er gaat een proces van jaren aan vooraf: “Ik heb een master en bachelor in theologie gehaald aan de Universiteit van Tilburg.” Daarnaast heeft Keuben een aanvullende opleiding gevolgd voor het priesterschap bij het Ariënsinstituut van het bisdom in Utrecht.

Bewust

De kandidaat-priester is met religie opgevoed, maar is pas op zijn achtste gedoopt in de kerk. “Het jaar waarin je normaal gesproken de eerste communie doet, ben ik ook gedoopt. Dit heeft wel bijgedragen aan het feit dat ik heel bewust met het geloof bezig ben geweest.” De verhalen uit de bijbel raakten de jonge Keuben: “Vooral de verhalen waarin iemand een opdracht kreeg, raakten mij. 'Wat is Gods plan voor mij?', dacht ik dan.”

Viering

Ook de vieringen, zoals uitvaarten in de kerk, raakten de jonge misdienaar: “Mijn basisschool was dicht bij de kerk, dus ik mocht dan onder schooltijd helpen als misdienaar bij uitvaarten. Het was altijd erg indrukwekkend om te zien hoe de kerk op dit soort moeilijke momenten steun kan bieden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.