Hengelo
Cultuur

Met dans en gedichten door naar finale Kunstbende

Twee talenten uit Hengelo en Borne hebben maandag 26 oktober te horen gekregen dat ze geplaatst zijn voor de landelijke finale van de Kunstbende 2020. Het zijn danseres Mara Tanke en schrijfster Brecht Reintsema. Afgelopen weekend deden ze mee aan de provinciale voorronde in Hedon in Zwolle. Ze mogen nu hun kunsten nogmaals vertonen in het weekend van 7 en 8 november in de Westergas in Amsterdam tijdens de landelijke finale.

DSC 5242 Dans Robert Westera Fotografie
Mara Tanke in actie tijdens de Overijsselse voorronde van de Kunstbende 2020 in Zwolle. © Robert Westera

Vier seizoenen in poëzie gevat

Brecht Reintsema (18) droeg vier gedichten voor uit haar afgelopen augustus verschenen debuutbundel Dageraad. Elke gedicht ging over een van de vier seizoenen en ze smeedde de gedichten aan elkaar met persoonlijke ontboezemingen over wat elk seizoen voor haar betekent: " Van die manier van presenteren bleek de jury erg gecharmeerd. Ik heb nog geen juryrapport gelezen, maar het feit dat ik er als enige stond met een eigen dichtbundel heeft misschien ook wel in mijn voordeel gewerkt."

Reintsema, die in Hengelo met enige regelmaat poëziebijeenkomsten verzorgt onder de noemer 'Praatjesmakers', heeft geen moeite met het spreken voor publiek: " Ik voel ook geen zenuwen als ik op een podium staan. Dat zal in Amsterdam niet anders zijn. Ik heb er dan ook gewoon veel zin in."

Brecht Reintsma kwam in augustus naar de studio van 1Twente Vandaag om te vertellen over haar bundel 'Dageraad'

Danseres en dansdocente bij X-Dance

De Bornse Mara Tanke (17) is danseres en dansdocente bij dansstudio X-Dance in Hengelo. Zij wist met haar solo performance de finale te halen en ook zij staat op zaterdag 7 november in de Westergas in Amsterdam. X-Dance-eigenaren Esmee Cornet en Hani Andary zijn ontzettend trots op Mara, die als docent bij de dansschool les geeft aan kinderen van 9 jaar en ouder: “Mara komt al sinds haar achtste naar X-Dance. Het is dan ook super om haar zo te zien groeien en we hebben er natuurlijk het volste vertrouwen in dat ze ook de jury in Amsterdam overtuigt straks.”

icon_main_info_white_glyph

Kunstbende

Kunstbende is een landelijke wedstrijd voor jong creatief talent van 13 tot en met 18 jaar. Jonge talenten kunnen deelnemen in de categorieën dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal en theater. Zij doen hiermee niet alleen podiumervaring op, maar krijgen ook nuttige feedback van een professionele jury. In verband met de coronamaatregelen wordt Kunstbende nu volledig gelivestreamd, van de diverse voorrondes tot en met de finale in Amsterdam.Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.