Cultuur
Interview
Video

“Ik wilde een film maken met impact”

Nikki Lemmens - 17 jaar, 5 havo - sleepte afgelopen maandag de tweede prijs in de wacht van de regionale editie van Kunstbende. Zilveren inzending was haar film ‘Trias’, het verhaal van Victor, die kampt met depressie en een eetstoornis.

Trias is een sferisch rolprentje van vijf minuten - langer mocht niet - waarin een heftig thema wordt aangekaart: jongeren die kampen met psychische problemen die hen soms boven het hoofd groeien. “Ik wilde het anders doen”, zei de maakster in 1Twente Vandaag. “Dat het een keer niet goed eindigt.”

Veel jongeren met problemen

Nikki erkent dat haar film een beetje pijn doet. “Dit is wel extreem in beeld gebracht, maar veel jongeren hebben last van dit soort stoornissen en problemen.” Volgens haar spelen social media daarbij een belangrijke rol. “Daar zie je de leuke plaatjes.” Maar ook de onzekerheid over de toekomst door corona heeft impact.

Twee dagen filmen

Het idee voor de film ontstond tijdens een studie-uur, sparrend met een klasgenote. “We hebben het plot bedacht, later het script gemaakt, een moodboard en een storyboard, acteurs en figuranten gezocht.” De film is in twee dagen geschoten, wat de makers nog een week gaf voor de edit. De aftiteling vermeldt dat Nikki zowel de regie als het filmen en de bewerking voor haar rekening nam.

Filmacademie

Met de tweede prijs bij de regionale Kunstbende is in elk geval een masterclass met een professional gemoeid. Daarbij heeft Nikki met Trias het begin van een portfolio. Dit jaar doet ze eindexamen, daarna moet het de Amsterdamse Filmacademie gaan worden voor de Enschedese.

Nikki Lemmens Ernst Bergboer
Nikki Lemmens: "Ik wilde een film met impact" © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.