Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een van grootste lakenvelderhouders woont in Twekkelo

Jelle Hidma is boer in Twekkelo. Hij is echter niet zomaar een boer. Deze ‘herintreder’ houdt lakenvelders, een oud-Hollands koeienras. Na een kwart eeuw werkzaam geweest te zijn als cameraman bij de publieke omroep keerde Jelle Hidma een paar jaar geleden terug bij z’n eerste liefde. Voor de serie ‘Flora, Fauna en Franklin’ nam 1Twente-journalist Franklin Veldhuis een kijkje in Twekkelo, bij een van Hidma’s kuddes.

Lakenvelders werden enkele tientallen jaren geleden zwaar in hun voortbestaan bedreigd. Een paar handjes vol boeren in Nederland, maar ook elders in de wereld, hebben het dier van de ondergang gered met een uitgebalanceerd fokprogramma en heel veel liefde voor de oorspronkelijke soort.

Jelle kalf
Jelle Hidma: "Mijn lakenvelders lopen altijd buiten. Dat ze de natte ondergrond ’s winters niet kapot trappen, komt doordat ik ze alleen weid op diepwortelend, kruidenrijk gras.”
Beeld: Website Koeien van Jelle

Dat het om een bijzonder ras gaat, blijkt uit het feit dat Hidma met 68 beesten tot een van de 15 grootste lakenvelderhouders ter wereld behoort. Wereldwijd zijn er zo’n 3.500 dieren. Behalve in Twekkelo lopen er ook koeien van Hidma in Het Stroink en bij zorgboerderij De Viermarken in Enschede. “Mijn lakenvelders lopen altijd buiten. Daar krijgen ze alleen maar gras en water en in de winter voer ik ze bij met hooi. Dat ze de natte ondergrond ’s winters niet kapot trappen, komt doordat ik ze alleen weid op diepwortelend, kruidenrijk gras.” Dat is volgens Hidma veel beter bestand tegen al dat hoefgetrappel dan gewoon Engels raaigras.

Hidma groeide op in de Kop van Overijssel. Hij was als kind elke dag op de boerderij van z’n buurman te vinden en leek voorbestemd ooit ook zelf boer te worden. De toenemende regeldruk - denk aan de superheffing op melk - weerhield hem van het zetten van die stap. “Omdat ik wel met de fotocamera overweg kon, raadde iemand mij aan om daar mijn vak van te maken.” Hij volgde onder meer een opleiding aan de AKI in Enschede, zijn eerste kennismaking met deze regio. Uiteindelijk kwam hij via de fotografie bij het filmen en in Hilversum terecht: “Ik heb veel gedaan voor het Klokhuis. Daarbij bleef het werken in de natuur voor mij favoriet. Zo heb ik veel leuke dingen opgenomen met Midas Dekkers.”

Om een lang verhaal kort te maken: het boerenleven bleef trekken. Om tóch boer te kunnen worden, maar niet met al te veel regels te maken te krijgen, koos hij voor de lakenvelder. Door zich te focussen op de fok en de verkoop van het vlees, werd het een rendabel bestaan. “Ik verkoop het vlees elke zaterdag vanuit de boerderij en aan restaurants, zoals Dorset in Borne. Nu de horeca dicht zit, scheelt me dat zestig procent van mijn omzet, maar ik heb zoveel vaste klanten dat het hier op de zaterdagen gezellig druk is op de deel waar de verkoop plaatsvindt.”

Wat Jelle Hidma betreft, blijft hij dit nog wel even doen. “De lakenvelder is een heerlijk ras om mee te werken. Ik moet er natuurlijk af en toe eentje slachten om ervan te kunnen bestaan, maar ik vind het ook erg bijzonder dat ik op deze manier kan bijdragen aan de voortbestaan van de lakenvelder.”

Info: http://koeienvanjelle.nl/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.