Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tegenstanders azc Albergen overwegen juridische stappen om vergunning

Asielhotel in Albergen 'Elshuys' in Albergen
Beeld: rtv not

"Het laatste woord is hier niet over gesproken." Dat is de reactie van tegenstanders van het azc in Albergen over de vergunning die de gemeente gisteren verleende. Met die omgevingsvergunning is de weg in principe vrij om het azc te openen. Tegenstanders overwegen een gang naar de rechter.

"Ik denk dat we hier juridische stappen tegen ondernemen", zegt woordvoerder Hennie de Haan. Gisteren hoorde ze dat de gemeente de vergunning verleende, ondanks klachten van omwonenden.

Bezwaren

De Haan stoort zich aan de manier waarop dat gebeurde. "Er viel een brief op de mat, met daarin nauwelijks een onderbouwing waarom er niets wordt gedaan met de bezwaren. Er overheerst een soort gelatenheid, omdat je wist dat het zou komen, maar we zijn toch teleurgesteld in de manier waarop.

"De klagers vinden onder meer dat een asielzoekerscentrum van die omvang niet past in de gemeente. Ook zijn ze bang voor overlast en klagen ze dat de stikstofregels hadden moeten gelden voor het asielhotel. De reacties op de ontwerpvergunning zijn in totaal ruim 150 keer ondertekend.

Over de komst van het azc al van meet af aan veel te doen. Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wees het voormalige hotel in de zomer van 2022 aan als toekomstig asielzoekerscentrum. De gemeente Tubbergen zei destijds overvallen te zijn door het besluit. Later bleek de gemeente al veel langer te weten dat het gedwongen dreigde te worden om plaats te bieden aan een asielzoekerscentrum in Albergen.

Het AZC in Albergen is beschoten.
Beeld: RTV Oost

Wanneer de schoten zijn gelost, wordt nog onderzocht. "We hebben het dinsdag geconstateerd, toen we een camera aan het pand repareerden", zegt een woordvoerder van het COA. Er is volgens hem voor duizenden euro's schade aan onder meer regenpijpen, lampen, camera's, de gevel en beveiligingscamera's.

Het COA neemt de zaak hoog op en heeft aangifte gedaan. "Dit is natuurlijk niet grappig meer. Er was ook iemand in het pand. Het is gewoon gevaarlijk. Dit is echt ernstig", zegt de COA-woordvoerder. Hij tast in het duister wie met de luchtbuks heeft geschoten.

Het is niet voor het eerst dat het toekomstig azc doelwit is van geweld: in augustus 2022 werd er brand bij het hotel gesticht. De dader is nooit gepakt.

Vrijdag werd bekend dat de vergunning voor het omstreden 'asielhotel' in Albergen rond is. Over de komst van het azc al van meet af aan veel te doen. Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wees het voormalige hotel in de zomer van 2022 aan als toekomstig asielzoekerscentrum.

De gemeente Tubbergen zei destijds overvallen te zijn door het besluit. Later bleek de gemeente al veel langer te weten dat het gedwongen dreigde te worden om plaats te bieden aan een asielzoekerscentrum in Albergen.

Asielhotel in Albergen beschoten met luchtbuks, COA doet aangifte

Het toekomstig azc in Albergen is beschoten met vermoedelijk een luchtbuks. Dat meldt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), dat de beschietingen afgelopen dinsdag ontdekte. De schade loopt in de duizenden euro's. Het COA heeft aangifte gedaan.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.