Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Gewone baan' voor politicus Annemieke Wissink: 'Ik hoef nu niet meer te denken: hier moet ik iets mee'

Annemieke Wissink (42) zat sinds 2015 in de Provinciale Staten van Overijssel. Per 31 januari stopt het PvdA-fractielid ermee. De Hengelose, die tot voor kort nog fractievoorzitter was, gaat aan de slag bij Natuurmonumenten: "Ik ben de politiek nog niet beu en had ook niet de intentie om nu al stoppen, maar deze kans komt niet vaak voorbij."

Pettendiscussie

Wissink was de afgelopen tijd al wel voorzichtig aan het rondkijken naar ander werk, omdat binnen haar partij drie periodes de max is: "Ik was net aan m'n derde periode begonnen. Dan weet je dat het je laatste wordt en ga je je al wel oriënteren op wat je daarna wilt. En toen zag ik deze vacature. Maar ik had dus niet de intentie om nu al te stoppen in de politiek."

Dat ze dat toch doet, heeft te maken met wat zij de 'pettendiscussie' noemt: "Ik word medewerker public affairs. Dat is een combinatie van lobbyen bij provincie en waterschappen en relaties onderhouden met netwerkpartners, zoals LTO. Dat kun je niet doen als je daarnaast ook volksvertegenwoordiger bent."

“Ik liep in de natuur met een netje achter kikkers en libelles aan.”

Bos- en Natuurbeheer

De geboren Brabantse studeerde Bos- en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Die affiniteit met de natuur was er dus al wel. Mede dankzij haar moeder, die haar als klein meisje wees op al het moois buiten. "Ik liep in de natuur achter kikkers en libelles aan. Met zo'n netje in de hand."

Na haar studie raakte ze verzeild in Brussel. Daar waar Wissink woonde was de natuur ver te zoeken: "Ik liep stage bij de PvdA-fractie in het Europees Parlement. Ik werkte 60 uur in de week in een groot glazen kantoor en woonde in een drukke wijk met weinig groen in een huisje zonder balkon."

icon_main_info_white_glyph

Lobbyen

Door te lobbyen proberen belangengroeperingen politieke en ambtelijke besluitvorming te beïnvloeden. Waar de politiek altijd alle belangen moet afwegen, heeft een lobbyist vooral oog voor de belangen van zijn of haar werkgever.

Tienerdochters

Terug in Nederland belandde ze er middenin. Haar vriend Patrick, tegenwoordig haar man en de vader van hun drie tienerdochters, woonde in die tijd op een boerderij in Wiene: "Hij wilde aanvankelijk het familiebedrijf voortzetten, maar uiteindelijk viel het toch tegen. Hij heeft de boel verkocht en tegenwoordig wonen we al weer vier jaar in Hengelo. Niet ver van het centrum. Hengelo is een fijne stad om te wonen, zeker met drie opgroeiende kinderen."

Acht drukke jaren

Na acht drukke jaren in de provinciale politiek ziet Wissink uit naar een 'gewone baan'. "De afgelopen jaren combineerde ik het politieke werk met de zorg voor de kinderen." Ze voelde niet de behoefte om op dat moment ook nog eens te investeren in een carrière naast de politiek. "Met jonge kinderen is dat ook bijna niet te doen. Nu zou het misschien wel kunnen, maar dus niet bij deze baan. Geen idee overigens wat ik gedaan zou hebben, als ik een baan had gevonden waar die pettendiscussie niet speelt."

231215 Annemieke Wissink PVDA
Lees ook
Hengelose fractievoorzitter PvdA Overijssel stopt: 'Nieuwe baan onverenigbaar met politiek'

'Oud-Wageningers'

Is haar kennis van bos- en natuurbeheer de afgelopen jaren niet verdwenen? "Nee, in de provincie had ik in m'n eerste periode ook natuur in m'n portefeuille. Toen ik in 2018 fractievoorzitter werd, heb ik dat laten vallen. Met pijn in het hart, maar we hadden destijds in de fractie drie 'oud-Wageningers', dus een probleem was dat niet. En natuur is ook nog eens een van de kerntaken van de provincie. Daar ben je dus sowieso vrijwel dagelijks mee bezig in de provinciale staten."

icon_main_info_white_glyph

Bijzondere coalitie

Tot eind deze maand neemt Wissink haar zetel in de coalitie nog in. Een coalitie die bijzonder van samenstelling is na de door BBB gewonnen verkiezingen van begin vorig jaar: PvdA en BBB delen het pluche met VVD, SGP en GroenLinks: "De formateur wilde graag een provinciebestuur dat recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. We zagen natuurlijk een duidelijke tweedeling. Daar moesten we iets mee. Door deze zeer verschillende partijen aan tafel te zetten, maak je het misschien wel ingewikkeld, maar als je er dan uitkomt, geeft dat wel een bevredigend gevoel."

PvdA afdeling Hengelo

Annemieke Wissink blijft politiek actief als secretaris van de PvdA afdeling Hengelo en als interim-secretaris van de PvdA afdeling Almelo. Zien we haar straks misschien terug in de Hengelose gemeenteraad? "In theorie zou dat kunnen, maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. En dat is ook wel eens lekker: dat ik nu de krant kan lezen zonder dat ik hoef te denken: hier moet ik iets mee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.