Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bushaltes in Oldenzaal rookvrij: Ontmoedigen in plaats van verbieden

Rookvrije bushalte 1
Bij de bushalte aan de Vos de Waelstraat is met het leggen van de eerste stoeptegel van de ‘Rookvrije Generatie’ het startsein gegeven voor het rookvrij maken van alle bushaltes in Oldenzaal.
Beeld: Redactie Twente FM

Met het symbolisch leggen van de eerste stoeptegel van de ‘Rookvrije Generatie’ bij de bushalte aan de Vos de Waelstraat heeft wethouder Murat Yildirim woensdagmiddag een begin gemaakt met het rookvrij maken van alle bushaltes in Oldenzaal. Daarmee wil de gemeente Oldenzaal een duidelijk signaal afgegeven: een gezonde en rookvrije leefomgeving is essentieel voor de toekomstige generaties.

Ontmoedigen en stimuleren

De gemeente sluit hiermee aan bij de Provincie Overijssel die alle provinciale bushaltes rookvrij maakt. Na de bushalte aan de Vos de Waelstraat krijgen ook de andere lokale bushaltes een stoeptegel van de Rookvrije Generatie. In totaal gaat het in Oldenzaal om zo’n 70 tot 80 bushaltes. Wethouder Yildirim: “We kiezen in eerste instantie voor ontmoedigen en stimuleren in plaats van verbieden en handhaven. Wij willen bevorderen dat mensen daar niet gaan roken. Wij willen het goede voorbeeld gaan geven, met z’n allen.”

Zien roken, doet roken

De stoeptegels worden volgens de wethouder vooral geplaatst om bewustwording te creëren. “We willen op deze manier de zichtbaarheid van een rookvrije leefomgeving vergroten en stimuleren om het roken als niet normaal te gaan zien. Zien roken, doet roken. Daarom willen we als gemeente onze bijdrage leveren aan het vanzelfsprekend maken dat kinderen rookvrij opgroeien.”

Oldenzaal pakt voortrekkersrol

Oldenzaal wil bij het rookvrij maken van de gemeente een voortrekkersrol vervullen. In het samen op weg gaan naar een Rookvrije Gemeente wordt er nu bijvoorbeeld een campagne opgezet, gericht op verenigingen. Dat wordt volgens wethouder Yilderim wel een breder opgezette campagne, waarbij het ook gaat om het gebruik van alcohol en andere middelen.

Audiofragment
Rookvrije bushaltes in Oldenzaal | Murat Yildirim
Gemeente Oldenzaal neemt een voortrekkersrol in het streven naar een Rookvrije Generatie in de stad door op 10 januari te starten met het rookvrij maken van lokale bushaltes. Deze aanpak is een cruciale stap om kinderen in een rookvrije omgeving te laten opgroeien en om het stoppen met roken te bevorderen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.