Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dit wordt de nieuwe vlag van Enschede, maar zou het échte stadswapen niet mooier staan?

20230823 Enschede vlag Enschede Promotie
Beeld: Enschede Promotie

Enschede krijgt een nieuwe officiële vlag. De vlag met één rode en twee witte banen wordt uitgebreid met het stadswapen in het midden. Deze banier is sinds eind augustus te koop bij citymarketing Enschede Promotie. Om de stadsvlag een officiële status te kunnen geven was nog wel advies nodig van het nationale adellijke adviesorgaan. De verandering op zich is akkoord, maar 'minder gelukkig' zegt de adviesraad te zijn met de keuze voor het moderne stadswapen.

In het kader van 700 jaar Enschede is op 8 mei een ideeënavond voor inwoners en lokale organisaties gehouden in het stadhuis. Daar kwamen een aantal Enschedeërs op het idee om hun stad voor het jubileumfeest in 2025 te trakteren op een nieuwe vlag. Die is namelijk niet echt 'herkenbaar', vonden zij. Enschede Promotie heeft vervolgens een designer aan het werk gezet en het resultaat is de bovenstaande vlag met het herkenbare Enschedese 'hekje' in het midden van de rode baan. Dat hekje wordt feitelijk gevormd door drie dwarsbalken waarover twee schuingekruiste balken zijn geplaatst, conform de huisstijl van de gemeente.

Modern of klassiek?

De nieuwe vlag vindt sindsdien gretig aftrek in de Enschede Shop en andere verkooppunten in de binnenstad. Hij is zelfs al op tal van plekken in tuinen van trotse Enschedeërs te bewonderen. Om de formele status te kunnen krijgen, moet de gemeenteraad akkoord gaan. Maar eerst is ook een advies nodig van de zogeheten Hoge Raad van Adel. Dat is een kleine commissie van uitverkorenen die zorg draagt voor de wapenregisters van de Nederlandse adel, maar ook de vlaggen en wapen van provincies, gemeenten en andere overheidsinstellingen samenstelt en wijzigt.

20240110 Drie vlaggen van gemeente Enschede
Links het moderne logo van Enschede, rechts het klassieke stadswapen
Beeld: Advies van Hoge Raad van Adel

De Hoge Raad van Adel heeft het ontwerp bekeken en laat weten dat het kan instemmen met de toevoeging van het stadswapen. 'Minder gelukkig vindt de Raad het gebruik van het hekje zoals dat voorkomt in het logo van de gemeente', luidt een kanttekening in de brief. Wapens en logo's als onderdeel van de huisstijl hebben een kortere levensduur en worden na verloop van tijd vervangen door modernere varianten. 'De voorkeur van de Raad gaat om die reden uit naar een meer op de wapenfiguur gelijkend hekje.'

Pragmatische keuze

De Hoge Raad van Adel stelt de gemeente Enschede voor om de nieuwe vlag puur als promotiemiddel te gebruiken of - indien er toch voor een officiële status wordt gekozen - het in 1936 vastgestelde stadswapen te gebruiken.

20230823 Enschede vlag Enschede Promotie Julien Mesbahi
Lees ook
Enschede heeft een nieuwe vlag (en iedereen kan hem kopen)

Het college van B&W volgt dat advies niet op. En dat heeft puur een pragmatische reden. 'Want dit ontwerp is inmiddels al geïntroduceerd en in de handel', aldus het raadsvoorstel. Veranderen kan volgens B&W in de toekomst altijd nog. De gemeenteraad mag er op maandag 29 januari een oordeel over vellen.

1Twente ging onlangs de straat op om de mening van Enschedeërs over de nieuwe vlag te peilen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.