Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede heeft een nieuwe vlag (en iedereen kan hem kopen)

20230823 Enschede vlag Enschede Promotie Julien Mesbahi
Enschedeërs Lydia en Rob Molenaar kregen de eerste Enschedese vlag uitgereikt door FC Twente-speler én Enschedeër Juliën Mesbahi.
Beeld: Enschede Promotie

Een vlag van en voor Enschede. Het heeft even geduurd, maar vanaf nu is hij voor iedereen verkrijgbaar. Enschede Promotie heeft een lokale designer de opdracht gegeven om een vlag met stadswapen te ontwikkelen, omdat de vraag naar het rood-witte vaandel steeds groter wordt.

In de raadzaal van het stadhuis hangt hij al vijf jaar keurig aan zijn standaard. Het was een initiatief van destijds de PVV - door een kleine meerderheid in de gemeenteraad gesteund - om de Enschedese vlag naast die van de nationale driekleur te plaatsen. Voor Enschedeërs is het echter moeilijk om aan zo'n vlag te komen, laat staan eentje met het stadswapen erop.

700 jaar Enschede

Dat moest anders, dacht het Enschedese echtpaar Rob en Lydia Molenaar. Tijdens een ideeënmarkt voor het 700-jarige bestaan van Enschede - dat in 2025 wordt gevierd - opperden zij het idee om een lokale vlag te ontwikkelen. Niet wetende dat citymarketing Enschede Promotie daar op de achtergrond al volop mee bezig was.

404140 Vlaggen raadzaal Enschede
Lees ook
Wens PVV in vervulling: twee vlaggen in raadzaal Enschede

Een Enschedese designer heeft voor de stadspromotie verschillende ontwerpen gemaakt. Daarvan is er eentje als winnaar uit de bus gekomen: een vlag die volledig is gebaseerd op de bestaande vlag met rood-witte banen, maar daar is het stadswapen aan toegevoegd. Het echtpaar Molenaar kreeg de eerste vlag uitgereikt van FC Twente-speler én Enschedeër Juliën Mesbahi. Het derde tenue van FC Twente is dit seizoen gebaseerd op de stadskleuren van Enschede.

Veel gevraagd

Met de nieuwe vlag, inclusief stadswapen dus, wordt volgens Enschede Promotie in een behoefte voorzien. Er kwamen bij de Enschede Brandstore vaak vragen over. "Hier moesten we altijd nee op antwoorden, omdat die vlag simpelweg niet bestond", aldus woordvoerder Björn de Voer. "Dit beeldmerk is al sinds de jaren 1600 van de stad en een belangrijk deel van de geschiedenis."

Verschillende ondernemers in de stad hebben volgens Enschede Promotie al toegezegd om de nieuwe vlag op te hangen. Ook zijn er ondernemers die zich als verkooppunt hebben gemeld. De vlag is in ieder geval verkrijgbaar bij de Enschede Brandstore (Langestraat 41 of via de website).

20230823 Enschede vlag Enschede Promotie
Beeld: Enschede Promotie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.