Verkeer
Stuur appje
Zoek

Als requiem klinkt voor Almelose Kolkschool vindt Madelief het goed: ‘Opa en oma hebben hier nog les gegeven’

Foto Collectief Wezen
Collectief Wezen met Madelief Lammers (midden)
Beeld: Madelief Lammers

De oude Kolkschool valt niet zomaar ten prooi aan de sloophamer. Muziekperformancegroep Collectief Wezen laat zondag op initiatief van de Almelose Madelief Lammers het ‘requiem’ klinken, waarna het doek valt voor een 120 jaar oud schoolgebouw dat plaats zal maken voor appartementen.

Karaktervol

Nog deze maand begint de sloop van het markante pand aan de Bornerbroeksestraat. Dat wil zeggen: de buitenschil blijft nagenoeg dezelfde, van binnen wordt de Kolkschool getransformeerd tot 8 loftappartementen op de begane grond en 8 op de eerste etage. Nieuw wonen in een karaktervol pand, heet het. Dat laatste is een hele geruststelling voor al die Almeloërs met dierbare herinneringen aan deze plek. De ingreep gaat hier en daar niettemin gepaard met het nodige sentiment. Vele generaties kinderen uit de buurt gingen hier immers naar school.

Derde generatie

Ook voor de 25-jarige in Almelo geboren en getogen Madelief Lammers is de Kolkschool een bijzondere plek. ”Het pand werd in 1903 als school gebouwd en in 1959 kwamen mijn opa en oma als onderwijzers uit het noorden naar Almelo om hier les te geven. Later had mijn vader had hier Van 2007 tot aan 2021 afwisselend een atelier en podium Paco Plumtrek dat veel heeft betekend voor artistiek Almelo.” De appel viel niet ver van de boom, want ook Madelief, tegenwoordig in Utrecht woonachtig, ging via het conservatorium het artistieke pad op en treedt op met muziekperformancegroep Collectief Wezen. Zondag speelt ze een thuiswedstrijd. ”Nog net als derde generatie op deze plek.”

Concertwandeling

Titel van het slotakkoord voor de oude Kolkschool is ‘Wezen’. Het gezelschap maakt in muziek, tekst en ruimtelijke performance een concertwandeling door het hele gebouw. Madelief legt uit: ”De voorstelling is een onderzoek naar leegte en aanwezigheid in en van ruimtes en een ode aan plekken die iets niet meer zijn. De Kolkschool is dat bij uitstek. We willen als groep nog eenmaal ons licht laten schijnen op deze prachtige school, podium, peuterspeelzaal, ontmoetingsplek en artistieke ruimte en vieren dat de plek zo lang, zo veel mensen hier in Almelo bij elkaar heeft gebracht.”

Reserveren verplicht

De voorstelling heeft zondag 14 januari een ochtend- en een middaguitvoering. Vanwege de beperkte ruimte is reserveren verplicht per mail ([email protected]). Entree: vrije gift.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.