Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese klaslokalen worden telefoonvrij: ‘Het is beter voor je concentratie’

Kluisje met telefoon erin Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Vanaf vandaag zijn er in de Enschedese schoollokalen amper tot geen telefoons meer te vinden. Veel scholen voeren het beleid ‘in de kluis of thuis’. Dit na eerder advies van het Ministerie van Onderwijs. Die kwam met een dringend advies voor scholen, waarin staat dat leerlingen geen mobieltje mee de klas in mogen nemen, behalve als daar een speciale reden voor is.

“We merken bij ons op school dat er positief op wordt gereageerd”, zegt een woordvoerder van het Zone.college. Bij het Stedelijk Lyceum was een telefoonvrije school geen vreemde gewaarwording en het Stedelijk College was vanaf vorige zomer al overgestapt naar een telefoonvrije school. “Sinds vandaag volgen ook de andere locaties”, laat een woordvoerder weten.

Ouders

Het Zone.college was vorig jaar al bezig met de overgang. “We gingen in gesprek met de ouderraad. Die vroegen wij om hun mening. De raad heeft ons constructief geholpen”, zegt de woordvoerder. “De ouders konden op deze wijze hun kinderen ook bewust maken van de overgang. Dat gaat nu bijna geruisloos.”

Concentratie

De leerlingen gaan creatief om met de veranderingen op hun school. “Je ziet ze in de kantine spelletjes spelen met elkaar en niet meer voorovergebogen op hun telefoon zitten”, zegt de woordvoerder. Naast het sociale element is ook het leerelement belangrijk. “Deze maatregel is voor leerlingen ook positief voor hun concentratie. De informatie die ze normaal via hun telefoon krijgen, krijgen ze via de informatieschermen waar de roosters op staan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.