Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ratten vermaken zich ook in Enschedese wijk Wesselerbrink, Twente Milieu geeft tips ter voorkoming overlast

Ratten in de wijk
Beeld: Pixabay

Twente Milieu heeft informatiefolders verstuurd naar 4068 adressen in de wijk Wesselerbrink ‘ter voorkoming van rattenoverlast’. De ongewenste diertjes blijven de stad terroriseren. De twee belangrijkste tips van de milieudienst zijn ‘zorg voor een schone woonomgeving’ en ‘houd het riool voedselvrij’.

Ratten vormen een groot probleem in Enschede en de Wesselerbrink heeft op dit moment de aandacht ter voorkoming van overlast binnen een brede aanpak over de gehele stad. Afgelopen zomer sloegen wijkbewoners alarm toen uit alle hoeken en gaten in de wijk ratten tevoorschijn kwamen op zoek naar eten. Een jaar eerder werd de buurt Dolphia al geteisterd door een rattenplaag, waardoor bewoners in voorkomende gevallen zelfs tijdelijk moesten verhuizen.

Etensresten

Twente Milieu roept bewoners in de mailing op etensresten alleen in de groencontainer te deponeren en er vooral ook voor te zorgen dat er geen etensresten in het riool belanden. Etensresten en bakoliën als frituurvet trekken ratten aan, zo valt in de flyer van Twente Milieu te lezen. Ratten leven in het riool en blijven vervolgens op de plek hangen waar ze de etensresten hebben gevonden. Behalve de overlast die bewoners van de aanwezigheid van ratten ondervinden, kan het ook tot vervelende verstoppingen in de riolering leiden.

Structurele aanpak

Woordvoerster Annemiek Prinsen van Twente Milieu benadrukt dat de mailing in de Wesselerbrink onderdeel is van de structurele aanpak van de gemeente in de strijd tegen de ratten op plekken in de gehele stad. ”Het is niet zo dat de overlast in de Wesselerbrink er nu uitspringt. De gemeente hanteert sinds een paar jaar een structurele aanpak per wijk of buurt in Enschede. Ze heeft Twente Milieu de opdracht gegeven voor de uitvoering ervan.”

Spuigaten

Inwoners van Enschede die overlast van ratten ondervinden, kunnen sowieso de hulp van Twente Milieu inroepen, meldt Prinsen. ”Onze organisatie heeft een aparte afdeling dierplaagbestrijding en daaronder valt ook de rattenbestrijding. De aanpak gebeurt door vakmensen. De indivuduele meldingen staan los van de extra aandacht per wijk die nu op de Wesselerbrink is gericht.”

Riool ontzien

Volgens Twente Milieu is het van groot belang dat de openbare ruimte en het riool worden ontzien van etensresten en legt in de verspreide folders daarom de nadruk op deze twee belangrijke tips. ”Ratten zoeken water, eten en een schuilplek. Dat vinden ze meestal op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.