Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Kippenvel bij opkomst Stadsprins Boeskoolstad. Wel zol ’t worden?

Stadsprins Boeskoolstad
Bas Hulsink was afgelopen carnavalsseizoen al Prins-af direct na het traditionele bokverbranden op dinsdagavond.
Beeld: CV De Kaldolstermennekes

‘Wel zol ’t worden?’ Dat was de afgelopen weken de meest gehoorde vraag in carnavalminnend Oldenzaal. Wie wordt de nieuwe Stadsprins van de Boeskoolstad? Die vraag – het best bewaarde geheim in Oldenzaal - wordt zaterdagavond 6 januari tijdens het Prinsenbal van CV De Kadolstermennekes dan eindelijk beantwoord met de opkomst van de 69ste Stadsprins van de Boeskoolstad.

Bas Hulsink krijgt nog weer kippenvel als hij terugdenkt aan zijn opkomst als Prins Bas II een jaar geleden. “Het is een heel bijzonder moment voor elke hoogheid om voor je mensen uit de doos te komen. Ik vond het ’t meest bijzondere moment van het hele carnaval. De serene stilte als er afgeteld wordt en dan het moment dat je er uit mag: Fantastisch!”

“Carnaval vier je eigenlijk het hele jaar door, maar de opkomst van de stadsprins dat is toch wel het hoogtepunt”

‘Springplank’ voor de hoogheid

Nu, aan de vooravond van de opkomst van zijn opvolger, is Bas Hulsink één van de heel weinigen die het ‘Grote Geheim’ kent. Als Vorst van de Kadolstermennekes – zeg maar, ceremoniemeester – is hij namelijk de eerste die te horen krijgt wie de nieuwe hoogheid wordt. “Als Vorst ben je de ‘springplank’ voor de hoogheid. Als de hoogheid gekozen is, krijg ik een telefoontje van de president: die is het! Maak er met elkaar een mooi feest van. Ik weet al vanaf september wie het is, welk pak hij draagt, hoe de onderscheidingen er uitzien enzovoort, enzovoort.”

Carnaval als een 'way of living'

Als zaterdagavond om elf over elf zijn opvolger ‘uit de doos’ komt, is Bas Hulsink officieel oud-Prins. Feitelijk was hij op de dinsdag na de Drie Dolle Dagen, na het bokverbranden, al Prins-af. Hulsink moest z’n steek en bijbehorende versierselen afleggen. “Dat gebeurde het afgelopen carnavalsseizoen voor het eerst op die manier.” Omdat Hulsink bij de Kadolstermennekes ook de functie van Vorst bekleedt, ging het carnaval voor hem gewoon door. “Carnaval vier je eigenlijk het hele jaar door, maar de opkomst van de stadsprins dat is toch wel het hoogtepunt. Voor een heleboel mensen is carnaval een way of living. De een gaat elke zaterdag naar voetbal en een ander maakt met anderen een fantastisch feest voor de Boeskoolstad.”

Identiteit blijft geheim

Gevraagd naar de identiteit van z’n opvolger, houdt Bas Hulsink vanzelfsprekend zijn lippen stijf op elkaar. “Je hebt altijd een paar namen, die elk jaar weer opduiken. Die worden ook via de website van de Kadolstermennekes en Facebook gepromoot. Die namen, daar zit’ie waarschijnlijk wel bij. Maar je weet het pas zeker als hij uit de doos is.”

Show met thema Moulin Rouge

Aan dat magische moment – om precies 23.11 uur - gaat zaterdagavond in zaal Rouwhorst tijdens het Prinsenbal een spectaculaire show met muziek, zang en dans door lokale artiesten vooraf. Het thema van de show: Moulin Rouge. Na de opkomst van de nieuwe Stadsprins van de Boeskoolstad gaat het feest nog even door met een afterparty.

icon_main_info_white_glyph

Prinsenbal

Het Prinsenbal met de opkomst van de nieuwe Stadsprins van de Boeskoolstad vindt op zaterdag 6 januari plaats in zaal Rouwhorst. De zaal is open om 20.00 uur. Toegang is gratis voor leden en sponsoren van de Kadolstermennekes, niet-leden betalen 11,11 euro. Voor meer info en tickets, zie: httpss://dekadolstermennekes.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.