Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Marc Smellink, CDA Dinkelland: 'Aanvragen subsidies leefbaarheid kernen is nodeloos ingewikkeld'

Marc Smellink
Marc Smellink, CDA DInkellandf
Beeld: Twente FM

De gemeente Dinkelland moedigt initiatieven vanuit inwoners en kernen aan. Daarvoor liggen ook subsidies klaar. “Maar het aanvragen van subsidies is onnodig ingewikkeld. Een slechte zaak”, vindt CDA-fractievoorzitter Marc Smellink. “Want initiatieven zijn belangrijk voor de sociale binding en leefbaarheid van de kernen.”

De kernraden in de gemeente Dinkelland ontvangen voor hun buurtschap, dorp of stad een jaarlijkse vaste bijdrage. Ook kunnen kernraden aanspraak op verschillende subsidies maken, zoals het plaatsen van een kerstboom in het centrum van de kern. Het aanvragen van deze subsidies gaat digitaal.

“Dat kan en moet eenvoudiger, zodat vrijwilligers minder bezig zijn met bureaucratische rompslomp”

Onnodig ingewikkeld

“Niet alle kernraden zijn op de hoogte van de verschillende subsidiemogelijkheden en het aanvragen van subsidies is onnodig ingewikkeld”, constateert Smellink na gesprekken met verschillende kernraden. “Dat kan en moet eenvoudiger, zodat vrijwilligers minder bezig zijn met bureaucratische rompslomp.”

“Geef de kernraad het budget, laat de buurtschap bepalen hoe dit budget wordt uitgegeven”

Kernbudgetten

De CDA-fractie wil dat de gemeente met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kijkt naar wat ze kunnen doen om de kernen op de lange termijn leefbaar te houden.
Smellink: “We hebben eerder voor het experimenteren met kernbudgetten gepleit. Kernbudgetten zijn bestemd voor initiatieven voor de hele kern, zoals het bevorderen van de sociale binding. Geef de kernraad het budget, laat de buurtschap, het dorp of de stad bepalen hoe dit budget wordt uitgegeven en verantwoord achteraf. Een nieuwe vorm van directe democratie.”

Jaarlijkse bijdrage

Het amendement kernbudgetten is op 8 november 2022 unaniem aangenomen, maar volgens CDA Dinkelland is het nog niet uitgevoerd. “We willen weten wat de stand van zaken is en wanneer het college stappen zet. Ook vragen we of het college de kernraden jaarlijks op de hoogte wil stellen van relevante subsidiemogelijkheden en of de jaarlijks terugkerende subsidies, zoals het plaatsen van de kerstboom, in de jaarlijkse bijdrage kan worden opgenomen."

Vragen beantwoorden

Het college heeft de maand januari de tijd om de vragen te beantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.