Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo ziet kosten onderhoud en vervanging infrastructuur komende jaren stijgen

Nieuwstraat hengelo 2 wegwerkzaamheden feb 2022
De laatste jaren heeft Hengelo al veel geïnvesteerd in de binnenstad.
Beeld: 1Twente / Franklin Veldhuis

De gemeente Hengelo heeft de komende jaren te maken met de stijgende kosten bij het onderhoud en vervanging van infrastructuur. Dat heeft te maken met stijgende materiaal- en personeelskosten. Onderzoeksinstituut TNO zegt in een rapport dat het bij gemeenten gemiddeld om een jaarlijkse verdubbeling van de kosten gaat.

Prijsstijgingen

De gemeente Hengelo geeft aan dat de kosten voor renovatie en onderhoud van wegen, bruggen en tunnels de komende jaren zal stijgen. “Prijsstijgingen in het algemeen zijn natuurlijk een uitdaging waar wij als gemeenten, net als onze inwoners, voor staan. We zien dat vooral terug in materiaal- en personeelskosten”, zegt de gemeente. "Dat is vervelend maar we weten wel wat er wanneer aankomt. Jaarlijks wordt bekeken of er wijzigingen zijn opgetreden in eerdere prioriteiten."

TNO: 'Verdubbeling van de kosten'

Onderzoeksinstituut TNO heeft een prognoserapport gemaakt over de investeringen van infrastructuur. ‘Het grootste deel van de geprognosticeerde kosten, circa 55 procent, blijkt bij de gemeenten te liggen’, schrijft TNO. ‘Vergeleken met de uitgaven van 0,5 miljard in 2021, verdubbelen de jaarlijkse kosten voor gemeenten naar 1,3 miljard in de komende tien jaar.’

Hein Moens fietsersbond Vereijken Chris
Lees ook
Zo wordt Hengelo een toegankelijke fietsstad: 'Paaltjes weg en een snelheidsverlaging'

Onderhoud

In Hengelo gaan de kosten van het onderhoud voor wegen, riolering en gemeentelijke werken van 1,3 miljoen euro in 2024 naar 2,6 miljoen in 2028. In de begroting geeft de gemeente aan dat krapte op arbeidsmarkt een risico vormt voor de ontwikkeling van de stad. ‘Dit kan leiden tot vertraging van ontwikkelingen op dit gebied. Dit geldt ook voor de onzekerheid in de markt wat betreft mogelijke prijsstijgingen van materieel en materiaal’, staat er in de begroting.

Vervanging

Naast het reguliere onderhoud, moeten de komende jaren ook veel infrastructuur vervangen worden. In de zomernota staat dat de gemeente de komende vier jaar ruim 41,3 miljoen euro gaat investeren om verouderde wegen, riolering, groen en openbaar verlichting te vervangen.

Een voorbeeld van één van de projecten die in de komende jaren wordt uitgevoerd is het aanpakken van de Breemarsweg. Bewoners klagen al jaren steen en been over hardrijdende auto's die 's nachts de kaasrechte weg als een racebaan gebruiken en de overlast van zware vrachtwagens. De rijbaan wordt versmald om hardrijden te ontmoedigen en er komen vrijliggende fietspaden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.