Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wieke Kaptein in sneltreinvaart van de Barkeltjes naar FC Twente, Oranje en Chelsea

Ze werd gekozen tot één van de beste negen voetbaltalenten ter wereld, ze debuteerde op een WK als jongste oranje-debutant ooit en maakte een transfer naar Chelsea in Engeland. Voor de Hengelose Wieke Kaptein was 2023 een topjaar. De successen rijgen zich aaneen voor de middenvelder van FC Twente Vrouwen en Oranjeleeuwin, terwijl ze nog maar net 18 jaar is. Hoe ervaart ze dat? We praten erover in 1Twente Het Jaar.

Wieke kijkt er zelf soms van op. Zo snel gaat haar carrière. “Dit is supergaaf. Mijn idolen waren Frenkie de Jong, Danielle van de Donk en Jill Roord. En nu sta ik samen met ze op het veld. Ik ben supertrots.”

‘Blijf vooral je zelf’, roepen Wiekes ouders haar toe in een video speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. Maar dat is geen punt, zegt ze. “Ik word wel steeds meer herkend. Gelukkig niet zo vaak, zodat ik gewoon m’n eigen ding kan doen.”

Carrière

Ze ziet ook dat haar collega’s geen spatje veranderen.”Het zijn gewoon mensen die doen waar ze van houden. Ze hebben een heel mooie carrière, daar kijk ik tegen op.”

Achilles'12

De Hengelose was vijf jaar toen ze bij Achilles ’12 het veld ophuppelde, waar haar broers aan het voetballen waren. “Ze moesten me van het veld dragen. 'Laat haar toch voetballen', zeiden mijn broers tegen m’n ouders. Zij zijn de schuld dat ik al die stappen heb gemaakt.”

Jongens

Als rode draad door haar verhaal loopt de gelegenheid die ze kreeg om bij Achilles12 met jongens te voetballen. “Toen ik 14 was, deed ik mee met jongens onder de 17. Ik heb altijd in jongensteams gespeeld en er veel geleerd. Ze gedroegen zich echt niet anders, omdat ik een meisje was. Je moet niet te snel naar een vrouwenteam gaan.” En toen kwamen de clubs. “Wow, dacht ik, kan dat ook nog?” Op haar vijftiende maakte ze de keus voor FC Twente.

Adrenaline en kippenvel

Vanaf dat moment regen de successen zich aaneen. Ze maakte haar opwachting in het eerste elftal van de Twentse club, maakte haar Champions Leage-debuut tegen Benfica, werd uitgenodigd voor het Nederlands Elftal, speelde tegen Vietnam op het Wereldkampioenschap. “Danielle (van de Donk, red.) kreeg een gele kaart. Ik was er niet op voorbereid, maar in de kleedkamer kreeg ik te horen: Wieke je komt erin, doe lekker je ding. Ik voelde over m’n hele lijf de adrenaline. M’n teamgenoten zeiden: 'je moet gewoon genieten'. Dat heb ik gedaan. Als ik terugkijk, krijg ik weer kippenvel.”

Chelsea

En dan is 2023 ook nog het jaar waarin Wieke een contract tekent bij de Londense club Chelsea, na drie jaar bij FC Twente in de eredivisie te hebben gevoetbald. Ze ging samen met haar ouders en twee broers naar Londen om haar handtekening te zetten. “Ik heb er super veel zin in. Het is heel mooi om te zien dat clubs interesse in je hebben. Ik koos voor Chelsea, omdat ze een mooi plan voor me hebben en ik me kan blijven ontwikkelen.”

Opleiding afmaken

Voorlopig mag ze nog tot het eind van het seizoen bij Twente blijven spelen. “Dat is ook mooi. Ik kan zo m’n opleiding op het Johan Cruijff College afmaken. Als er dan wat gebeurt, heb ik iets achter de hand. Ik kom wel eens op school, maar het meest doe ik thuis. Ik denk dat ik het wel ga halen.”

Thuis is trouwens niet bij haar ouders. Ze woont bij teamgenoten in Hengelo op tien minuten afstand van haar familie.

Wennen

Dat zelfstandig wonen is niet zo onverstandig, omdat ze na de zomervakantie verhuist naar Londen. “Kan ik alvast wennen.” Haar broers en ouders blijven onverminderd belangrijk. “Ze brachten me overal naar toe, leerden me veel en staan altijd voor me klaar. Voetbal is als je succes hebt een heel mooie, maar pittige wereld. Het kan best hard zijn.” En dan is het maar goed dat het gezin met haar meeleeft en haar helpt, vindt ze.

'Lekker mezelf blijven'

Ze heeft nooit het gevoel dat ze moet inleveren, omdat het uitgaansleven geen optie is. "Je gaat uit of je doet aan topsport. Ik doe wat ik leuk vind. Spijt heb ik niet. Ik pak echt wel met m'n vriendinnen een terrasje na de training."

Haar wens voor 2024? "Ik hoop met m’n team prijzen te pakken, mezelf te ontwikkelen bij Chelsea en het Nederlands elftal. We moeten de Olympische Spelen halen. Ik wil leuke dingen doen met m'n familie en vriendinnen en lekker mezelf blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.